Situacija na Kosovu jutros mirna

Radiosarajevo.ba
Situacija na Kosovu jutros mirna

Razgovori predstavnika Vlade Srbije i komandanta međunarodnih snaga Erharda Bilera danas se nastavljaju kako bi se došlo do trajnog rješenja krize na sjeveru Kosova, javlja B92.

Situacija na ovom području proteklih sati bila je mirna, a lokalni i Srbi su treću noć za redom bili okupljeni na više mjesta na putevima koji od sjevernog dijela Kosovske Mitrovice vode ka Jarinju i Brnjaku.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović potvrdio je rano jutros Tanjugu da je sa komandantom KFOR-a, generalom Erhardom Bilerom postignut dogovor da KFOR preuzme kontrolu na prelazu Jarinje.   

Stacioniranje pripadnika KFOR na prelazima je u kontaktu predstavnika vlasti Srbije i generala Bilera dogovoreno kao prelazno rješenje nakon što je u srijedu uveče grupa maskiranih osoba molotovljevim koktelima zapalila objekte na Jarinju, što je naišlo na osudu Beograda i Brisela.  

"Uprkos vrlo nepovoljnoj situaciji u koju su nas doveli ekstremisti paljenjem Jarinja, dobili smo čvrste garancije da nikakvih upada specijalnih jedinica kosovske policije neće biti i da neće biti pokušaja dovođenja albanskih službenika na prelaz" izjavio  je Stefanović i dodao da tokom dana treba da dogovore još neke detalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak