'Siromašni smo, pa nas ne zovu ni na rođendane'

Radiosarajevo.ba
'Siromašni smo, pa nas ne zovu ni na rođendane'


Malo više pantalona, duks i patike… Sva moja garderoba je iz humanitarne pomoći. Poželim da budem kao drugovi u školi, gledam ih kako koriste moderne mobilne telefone, mijenjaju odjeću i obuću, idu u kina. A onda se vratim u moju realnost, shvatim kako je najbitnije da moja porodica danas ima nešto da pojede – govori Slavomir Dinić (16), koji dijeli krevet sa braćom  Stefanom, Filipom i sestrom Anđelom.


 
Nemaju obuću prilagođenu godišnjim dobima, niti ormar u koji bi složili i ono malo garderobe što imaju. Obuću nose dok se potpuno ne iscijepa, frižider je često prazan, a ostala djeca ih uglavnom izbjegavaju zbog toga rijetko dobijaju rođendanske pozive.

Takvo djetinjstvo je bolno, a Dinić bi najradije da prećute taj bol; priču o ovoj srbijanskoj porodici, iz Kraljeva, donosi portal Blic.rs, gdje možete pročitati i detalje o tome kako možete pomoći.

Vrlo često se dešava da nemaju tri obroka dnevno - popara na vodi i posoljena ili makaroni na isti način su najčešći na oskudnom meniju porodice. Krompira ponekad ima, ali ulja ne uvijek da bi ga mogli spremiti. Sve ostalo je luksuz o kojem mogu samo maštati. 



 Najmlađa, Anđela, ne pamti da je dobila šolju mlijeka za doručak ili prije spavanja, zadovoljna je kriškom hljeba sa džemom.

“Ako mi neko pokloni čokoladu, uvijek je podijelim sa braćom. I oni sve dijele sa mnom. Mama i tata ne kupuju slatkiše, ali ja i ne tražim…Voljela bih da mogu u igraonicu, tamo imaju lutke, igračke i pjevaju pjesme. I ja volim da pjevam, a volim i smoki”, priča Anđela.

Njihova najveća želja je da im nikada ne isključuju struju, ali i da frižider ne bude prazan. Sve ostalo će se nekako riješiti, kažu…

Detalji za BLIC Fondaciju, putem koje možete pomoći ovoj porodici, nalaze se na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak