Silajdžić, Tadić i Gul održali sastanak

Radiosarajevo.ba
Silajdžić, Tadić i Gul održali sastanak

Angažman Turske na Balkanu sve osjetniji (Montaža: radiosarajevo.ba)

U Istanbulu je održan sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Turske Abdulaha Gula.

Tadić, Gul i Silajdžić dogovorili su da regionalna politika ubuduće treba da se zasniva na osiguranju bezbjednosti, stalnom političkom dijalogu i očuvanju multietničkih, multikulturalnih i multivjerskih osobenosti regiona, što je istaknuto i u zajedničkoj Deklaraciji usvojenoj na istanbulskom samitu.

Na samitu je postignut dogovor da u naredne dvije godine budu održani trilateralni sastanci u svakoj od tri zemlje, a Tadić je predložio da naredni sastanak bude održan u Beogradu, prenose srbijanski mediji.

Deklaracija
U Istanbulskoj deklaraciji se navodi da će članovi Predsjedništva BiH Silajdžić, Nebojša Radmanović i Željko Komšić uskoro posjetiti Beograd, dok će Tadić i turski premijer Redžep Tajip Erdogan posjetiti Srebrenicu na 15. godišnjicu obilježavanja stradanja Bošnjaka.

Sastanak sa Gulom i Silajdžićem predsjednik Srbije Boris Tadić označio je kao novi početak u odnosima tri zemlje koje imaju zajedničke interese. Iskrena međusobna podrška jednih drugima, rekao je Tadić, iskaz je zajedničke vizije kojoj su privržene sve tri zemlje i na čijem ostvarenju će nastaviti zajedno da rade.

"Pred nama je jedan novi početak u kojem iznova sagledavamo zajedničke interese, a jedan od tih interesa je da se zajedno nađemo u EU. Ta iskrena podrška koju dajemo jedni drugima u procesu učalanjenju u EU jeste i iskaz zajedničke vizije kojoj smo privrženi", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Na trilateralnom sastanku istaknut je "hrabar i vizionarski pristup" Tadića i Silajdžića i njihova "odlučnost da se prevaziđu istorijske razlike i izgradi zajednička budućnost " zasnovana na toleranciji i razumijevanju. Lideri Srbije, Turske i BiH razgovarali su o novim koracima za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u regionu.

U radu današnjeg sastanka učestvovali su i ministri spoljnih poslova tri zemlje Ahmet Davutoglu, Vuk Jeremić i Sven Alkalaj. Sastanak u Istanbulu je prvi susret predstavnika Srbije, Turske i BiH na najvišem nivou, od izbijanja oružanih sukoba u BiH početkom devedesetih godina prošlog vijeka.

Izostanak Tadića sa konferencije na Brdu kod Kranja
Odsustvo predstavnika Srbije na Brdu kod Kranja navelo je evropske i međunarodne zvaničnike da se angažuju na pronalaženju rješenja koje bi uvažilo stav Srbije da Kosovo na međunarodnim konferencijama mora biti predstavljeno u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti. Nakon neuspjeha regionalne konferencije na Brdu kod Kranja, međunarodni zvaničnici pokrenuli su niz inicijativa sa ciljem da se ubuduće osigura učešće Srbije na takvim skupovima, počev od predstojeće ministarske konferencije pod pokroviteljstvom EU, 2. juna u Sarajevu.

Turski mediji okarakterisali su sastanak kao istorijski, ističući da je on rezultat višemjesečnih napora Ankare. Od oktobra 2009. godine održano je pet trilateralnih sastanaka Turske, BiH i Srbije, ali i Turske, BiH i Hrvatske na nivou ministara spoljnih poslova.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak