Šešelj zatražio hitno puštanje na slobodu i odštetu

Radiosarajevo.ba
Šešelj zatražio hitno puštanje na slobodu i odštetu

Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da ga hitno oslobodi, pošto se postupak koji se protiv njega vodi ne može nastaviti na pravičan način i da mu na ime obeštećenja isplati 12 miliona eura, javlja Tanjug.

Navodeći brojne primjere otvorenog kršenja osnovnih ljudskih i procesnih prava Šešelja, njegov stručni tim ocijenio je da je optuženom neosporno prouzrokovana stvarna šteta.

"Flagrantno kršenje načela ekspeditivnosti ukazuje na očiglednu primjenu doktrine zloupotrebe postupka, pa se zahtijeva obustavljanje krivičnog postupka i hitno i neodložno puštanje dr Vojislava Šešelja na slobodu, jer je očigledno da se postupak ne može nastaviti na pravičan način", piše u podnesku Šešeljevog stručnog tima.

Šešelj je, zbog svih ovih razloga, pretrpio i nematerijalnu štetu koja se ne može nadoknaditi samo konstatacijom o povredi njegovih prava, već i isplatom naknade štete u iznosu od 12 miliona eura, zaključuje se u ovom dokumentu.

U podnesku je izloženo mišljenje optuženog povodom odluke Pretresnog vijeća o nastavku procesa nakon što je sudija Frederik Harhoff izuzet iz postupka, na zahtjev Šešelja. Konstatujući da je Harhoff bio član Pretresnog vijeća tokom čitavog pretresnog postupka, Šešelj zaključuje da su svi elementi tog postupka ništavni i da se postupak, kao takav, ne može nastaviti.

Optuženi smatra i da sa pravne tačke gledišta nije moguće automatski uključiti novoimenovanog sudiju Mandiaje Nianga u proces.

Sudsko vijeće Haškog tribunala odobrilo je krajem augusta zahtjev lidera Srpske radikalne stranke za izuzeće sudije Harhoffa zbog sumnje u njegovu nepristrasnost. Danski sudija je bio član raspravnog vijeća koje je od 2007. do marta ove godine Šešelju sudilo po optužnici za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se dobrovoljno predao Tribunalu u februaru 2003. godine i od tada je u pritvorskoj jedinici tog suda u Sheveningenu. Prilikom prvog pojavljivanja pred Sudskim vijećem izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Odvojeno od optužbi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, Šešelj je u dva navrata pravosnažno osuđen zbog nepoštovanja suda, na 15 i 18 mjeseci zatvora, a treći put pred prvostepenim vijećem na dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak