Šešelj odslužio dvije kazne za nepoštivanje suda

Radiosarajevo.ba
Šešelj odslužio dvije kazne za nepoštivanje suda

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je da je lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj odslužio dvije kazne koje su mu izrečene zbog nepoštovanja suda, saopšteno je u srijedu u Haškom tribunalu, prenosi Tanjug. 

Šešelj u Haagu čeka na presudu na glavnom suđenju, po optužnici za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene od 1991. do 1994. protiv nesrpskog stanovništva u dijelovima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.

U prvom postupku, Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora.  Pretresno vijeće mu je krajem oktobra prošle godine, u drugom postupku, izreklo kaznu od 18 mjeseci zatvora, tako da je Šešelj služi uporedo s prvom kaznom, izrečenom u julu 2009. godine.
   
Tužilac-prijatelj suda se žalio na presudu, a Žalbeno vijeće je zaključilo da se, budući da nije uložio žalbu u skladu s praksom i uputstvima u Tribunalu, Šešelj odrekao prava na žalbu.
   
"Žalbeno vijeće je usvojilo prvi i drugi osnov iz žalbe tužioca-prijatelja suda, našavši da je kazna od 15 mjeseci zatvora istekla prije nego što je presuda u drugom postupku za nepoštovanje suda izrečena, tako da nema kazne koja bi mogla da se služi uporedo s drugom kaznom, saopćeno je u Haškom tribunalu. 
   
Žalbeno vijeće, međutim, "zapaža da optuženom mora da se uračuna u kaznu vrijeme koje je proveo u pritvoru Tribunala, a ono je duže od obje kazne u postupcima za nepoštovanje suda zajedno". Vijeće je tako zaključilo "da je kazna izrečena u ovom postupku odslužena".    

Sudije su odbacile žalbeni osnov tužioca-prijatelja suda prema kojem je kazna od 18 godina zatvora "očigledno neadekvatna". 

Na kraju trećeg suđenja za nepoštovanje suda, Šešelj je u junu ove godine proglašen krivim jer nije uklonio povjerljive informacije sa svoje internet stranice, kršeći tako nalog vijeća. Ovaj predmet je u žalbenom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak