Šešelj iz Haaga naručio ubistvo Nikolića

Radiosarajevo.ba
Šešelj iz Haaga naručio ubistvo Nikolića


Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke (SRS), naredio je Luki Bojoviću likvidaciju lidera SNS i svog glavnog političkog protivnika Tomislava Nikolića, informacija je koju su jučer otkrile srpske službe bezbijednosti, prenosi srbijanski Blic.

Glavnu ulogu u organizaciji ubistva trebalo je da ima Miloš Simović, odbjegli pripadnik zemunskog klana, koji je uhapšen 11. juna, dva dana nakon što je hicima iz pištolja ranio Sretka Kalinića, sa kojim se skrivao posljednjih sedam godina. Kako prenosi Blic, službe bezbjednosti poslednjih sati intenzivno rade na proveri informacije o naređenom ubistvu, a prvi podaci ukazuju na to da su angažovani izvršioci već imali spremljen plan, obezbijeđenu logistiku i naoružanje. Nije poznato na koji način, odnosno preko koga je naređenje o ubistvu Nikolića, predsjednik radikala Vojislav Šešelj prenio Luki Bojoviću.

Veza između Šešelja i Bojovića navodno potiče još iz kontakata koje je prije ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine predsjednik radikala imao s vođama zemunskog klana Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. Šešeljevo ime našlo se i na prvoj kaznenoj prijavi koju je policija podnijela zbog ubojstva premijera. Prijava protiv Šešelja koji je već bio u Haagu kasnije je odbačena.

Luka Bojović u međuvremenu preuzima "Zemunski klan" te postaje jatak odbjeglih "Zemunaca", glavni logističar u njihovom kriminalnom djelovanju koje je u zadnjih sedam godina za posljedicu imalo više od 20 ubojstava. Luka Bojović iz Srbije je pobjegao odmah nakon što je Sretko Kalinić, čije je ubojstvo također naredio Milošu Simoviću, preživio pucnjavu u Zagrebu 8. juna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak