SDP i HNS protiv spomenika Tuđmanu na Rivi

Radiosarajevo.ba
SDP i HNS protiv spomenika Tuđmanu na Rivi

Vodstva splitskoga SDP-a i HNS-a danas su se na zajedničkoj konferenciji za novinare usprotivili prijedlogu vladajuće koalicije koju predvodi Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma da se na sredini Rive podigne spomenik prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te da se sadašnji naziv Rive - Obala hrvatskoga narodnog preporoda preimenuje u obalu Franje Tuđmana.

"Protiv smo podizanja spomenika Franji Tuđmanu na Rivi jer bi to bilo nasilje nad povijesnim prostorom u kojemu nije predviđen spomenik nikomu, pa ni Tuđmanu", rekao je član povjerenstva splitskoga Gradskog vijeća za imena ulica, trgova i spomenike Joško Dvornik (HNS).

Dodao je kako je nedavno to povjerenstvo većinom glasova članova koji, kako je ustvrdio, izražavaju volju gradonačelnika Keruma zaključilo da se spomenik Franji Tuđmanu podigne na sredini Rive, a ne na Trgu Hrvatske bratske zajednice, kao što je povjerenstvo bilo zaključilo prije dvije godine, dok je na vlasti u Splitu bio HDZ.

Po Dvornikovim riječima, splitska Riva je "specifičan prostor" koji ne trpi podređivanje bilo kojoj ličnosti.

"Današnji tobože veliki Hrvati žele podići spomenik Tuđmanu na Rivi, a mi mali Hrvati mislimo da Rivu treba ostaviti građanima Splita, dok bi Tuđmanu, koji na određeni način simbolizira novu Hrvatsku, trebalo spomenik postaviti na Trgu Hrvatske bratske zajednice", istaknuo je Dvornik. Podsjetio je kako su propali i pokušaji da se na splitskoj Rivi podigne spomenik kralju Aleksandru i kralju Petru, kao i Titu i Lenjinu.

"Inicijativa da se naziv Rive - Obala hrvatskoga narodnog preporoda preimenuje u obalu Franje Tuđmana je sramota jer je hrvatski narodni preporod najveći kulturni i politički događaj u povijesti Hrvata, puno značajniji od Tuđmana kao ličnosti", rekao je Dvornik.

Predsjednik splitskoga SDP-a Marin Jurjević izjavio je kako se zamislima o postavljanju spomenika Franji Tuđmanu na Rivi i davanju naziva Rivi po Tuđmanovu imenu čini "atak na splitsku Rivu" i pokušavaju se prikupiti politički bodovi uoči izbora.

"Ovakvim prijedlozima sukobi političkih stranaka svest će se na sukob ideologija i ponovno će se iskopati zakopane ideološke sjekire", rekao je Jurjević i dodao kako se time žele prikriti problemi koja Kerumova vladajuća koalicija nije uspjela riješiti.

Predsjednik splitskoga HNS-a Goran Kovačević rekao je kako podizanjem spomenika Tuđmanu na Rivi "Kerum želi osedlati Rivu politikom".

Po njegovim riječima, Split bi se trebao "homogenizirati i suprostaviti nasrtaju na Rivu".

Goran Kovačević iz HNS-a rekao je pak slijedeće: "Riva treba biti depolitizirani prostor. Željko Kerum bi sa svojim političkim partnerima sada osedlao Rivu politikom. Na Rivi nikada spomenike nisu imali tirani i diktatori, pa ne trebaju ni sada. Osim toga, to je već urbanistički i arhitektonski definiran prostor", rekao je vijećnik HNS-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak