Savjet bezbjednosti danas o Kosovu

Radiosarajevo.ba
Savjet bezbjednosti danas o Kosovu

Savjet bezbjednosti UN-a razmatraće danas u New Yorku najnoviji izvještaj o situaciji na Kosovu u kojem generalni sekretar Ban Ki-moon ocjenjuje da događaji na sjeveru Kosova mogu destabilizirati region Balkana. Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, koja počinje popodne, učestvovaće ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i šef UNMIK-a Farid Zarif, a očekuje se i dolazak kosovskog ministar vanjskih poslova Envera Hodžaja.

U redovnom izvještaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Ban Ki-moon poziva sve strane da olakšaju nastavak dijaloga.

Noć protekla mirno

Nakon što je u jučerašnjem sukobu građana i pripadnika KFOR-a povrijeđeno 35 Srba i dva pripadnika KFORA, protekla noć na sjeveru Kosova protekla je mirno. Lokalno stanovništvo i dalje je na ulicama u mjestu Jagnjenica, gdje je jučer došlo do sukoba.

KFOR je sinoć ocijenio da se demonstranti u Jagnjenici nikako ne mogu nazivati mirnim demonstrantima, već nasilnim i kriminalnim. Prema posljednjem saopštenju međunarodnih snaga, demonstranti i dalje koriste eksplozivne naprave i Molotovljeve koktele protiv KFOR-a.

Srbi pak negiraju da su koristili vatreno oružje.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje oni ne priznaju, nadziru granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u septembru su zatvorili barikadama na kojima se neprekidno smjenjuje lokalno srpsko stanovništvo. Stanje na sjeveru Kosova od tada je uglavnom mirno ali napeto, uz povremene akcije KFOR-a na uklanjanju barikada, na koje lokalni Srbi reagiraju postavljanjem novih.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak