Sava poplavila kuće kod Varaždina

Radiosarajevo.ba
Sava poplavila kuće kod Varaždina


Oko 40 kuća kod Varaždina poplavljeno je nakon što je iz Slovenije stigao vodeni talas koji se rijekom Savom kreće prema Sisku.

Poplavljene su kuće i poljoprivredni usjevi u nekoliko naselja u opštinama Veliki Bukovec i Sveti Đurđ u Varaždinskoj županiji, gdje se izlila rijeka Bednja. Na ovom području zatvoreni su pojedini putni pravci.

Zbog obilnih padavima i otapanja snijega raste vodostaj rijeka Sava i Kupa, javili su hrvatski mediji.

Rijeka Kupa prozrokovala je velike probleme mještanima na karlovačkom području gdje su potpuno odsječeni dijelovi naselja i do nekih sela se može samo čamcima.

U okolini Siska voda je poplavila dvorišta i podrume, ali i neke saobraćajnice. Vodeni talas trebalo bi da do Siska stigne tokom sutrašnjeg dana.

Na bilogorskom području - Posavlje - Sisak prema Jasenovcu već grade nasipe, jer u preduzeću Hrvatske vode očekuju da će tu biti problema.

U Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Zagrebačkoj županiji poplavljeni su dvorišta i podrumi kuća i drugih objekata u pojedinim naseljima.

Velika količina padavina aktivirala je klizišta koja su za sobom rušila i drveće. Klizište na području Zagreba ugrozilo je jednu kuću, pa je vlasnicima ponuđen privremeni smještaj. Vatrogasne ekipe su na terenu i pomažu stanovištu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak