Sanader ponovo bez advokata na sudu

Radiosarajevo.ba
Sanader ponovo bez advokata na sudu

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je ponovno došao u USKOK na poziv istražitelja koji ga žele ispitati o optužbama da je zajedno s vlasnikom Diokija Robertom Ježićem toj firmi pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 miliona eura na štetu državnog poduzeća JANAF.

No, budući da se na zakazanom ispitivanju Sanader ponovno pojavio bez advokata, on ipak neće dati iskaz nego će mu, kao i prošle sedmice u slučaju HEP-TLM, najvjerovatnije biti određen novi termin svjedočenja.

Iako je angažovao čak tri advokata niko od njih danas nije mogao sa Sanaderom doći u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici. Advokat Čedo Prodanović oporavlja se od operacije, Goran Suić je otputovao iz Hrvatske, a Jadranka Sloković je zbog prehlade odgodila sve obaveze.

USKOK sumnja da je Sanader od novembra 2008. do juna 2009. koristio svoj premijerski položaj kako bi se u što kraćem roku realizirala kupoprodaja građevinskog zemljišta s terminalom za skladištenje nafte i naftnih derivata na Žitnjaku pod uslovima i cijeni od najmanje 28 miliona eura, koje je postavio Robert Ježić. No, ta je cijena za 10 miliona eura bila veća od stvarne cijene za koju je zemljište u konačnici i prodano. Do sklapanja ugovora nije došlo jer su, tvrde u USKOK-u, odgovorni u JANAF-u odbili Sanaderov zahtjev, svjesni da bi na taj način oštetili to državno poduzeće.

Istragu protiv Sanadera i Ježića u vezi JANAF-a USKOK je proširio u martu prošle godine, a ranije ih je teretio da su s vodstvom HEP-a dogovorili nezakonitu prodaju struje Diokiju ispod tržišne cijene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak