Samo 23% Hrvata za ulazak u EU

Radiosarajevo.ba
Samo 23% Hrvata za ulazak u EU

Presuda Haaškog suda protiv generala Gotovine i generala Markača (zapravo, presuda protiv predsjednika Tuđmana i Oluje) ujedinila je Hrvatsku znatno snažnije nego sam Domovinski rat.

Prema istraživanju što ga je agencija Mediana provela u petak poslijepodne, čak 95,4 posto Hrvata ovu haašku presudu smatra nepravednom.

Radi se, doslovno, o jednoglasnom javnom mišljenju koje nije uvjetovano nacionalnošću jer broj onih koji presudu smatraju nepravednom znatno nadmašuje postotak etničkih Hrvata u ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske. Gotovo su svi hrvatski građani, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, složni u ocjeni da je haaška presuda protiv Ante Gotovine i Mladena Markača nepravedna (tek 1,1 posto anketiranih presudu smatra pravednom!).

Presuda i obrazloženje
Nikada, u 20 godina istraživanja javnog mišljenja, u Hrvatskoj niti o jednom značajnijem političkom pitanju nije postignut potpuniji konsenzus.

No, odluka Haaškog suda o 52 godine zatvora za Markača i Gotovinu nadišla je političku domenu i ušla duboko u sferu privatnog identiteta hrvatskih građana.

Naime, više od 88 posto ispitanika smatra se lično povrijeđenim presudama protiv Markača i Gotovine: taj je osjećaj vrlo vjerovatno nastao ne samo zbog visine presuda nego i zbog obrazloženja presuda.

Treći bitan element u istraživanju javnog mišljenja, što su ga Jutarnji i Mediana proveli odmah nakon objavljivanja presude, tiče se odnosa Hrvata prema Evropskoj Uniji.

Podrška hrvatskih građana ulasku u Evropsku Uniju više se nego prepolovila, što kratkoročno može koristiti hrvatskim desnim eurofobima, koji ionako na valu masovnog narodnog nezadovoljstva haaškom presudom planiraju ojačati svoje dosad minorne političke potencijale.

Ozbiljan problem
Evropska Unija sada se našla u ozbiljnom problemu: ako se nešto bitno ne promijeni, ako dakle zemlje članice i Bruxelles ne učine značajne pozitivne korake prema Hrvatskoj - od osuđivanja presude, što je, primjerice, u svojoj prvoj reakciji već učinilo američko veleposlanstvo u Zagrebu, do bezuvjetnog završetka pregovora u junu - Europskoj Uniji bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane prva postkomunistička država koja je na referendumu odbila članstvo u Uniji.

Spremnost na proteste
Među preostalim rezultatima Medianina istraživanja, osobito iskače činjenica da je čak 60 posto sudionika u anketi iskazalo spremnost da se uključi u proteste protiv presude.

Zanimljivo je, nadalje, da veći broj ispitanika za haaške presude okrivljuje Ivu Sanadera i međunarodnu zajednicu, nego, primjerice, Stipu Mesića, kojeg hrvatska krajnja desnica, ali i dio HDZ-a već godinama pokušavaju prikazati krunskim svjedokom protiv Gotovine i Markača.

Presuda kao eksces
Naposljetku, gotovo 90 posto Hrvata Antu Gotovinu danas smatra herojem. Kada je prije pet i po godina uhapšen, taj je broj bio znantno manji, što dodatno govori o uticaju Orieve odluke na političku volju i masovno raspoloženje u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak