SAD razočarane zbog otkazivanja samita u Ohridu

Radiosarajevo.ba
SAD razočarane zbog otkazivanja samita u Ohridu


Samit regionalnih lidera u Ohridu je otkazan a Sjedinjene Američke Države  su razočarane zbog ovakvog razvoja situacije, Tanjugu u State Departmentu, a javila je Fena.

"Iako SAD nisu članica Procesa saradnje jugoistočne Evrope (PSJIE) , one podržavaju ciljeve i ideje tog procesa", rekao je zvaničnik State Departmenta Tanjugovom dopisniku u Washingtonu.

Ivo Josipović podržao Kosovo, neće putovati u Ohrid

"Razočarani smo zbog otkazivanja samita. Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov i njegov kabinet naporno su radili da organizuju produktivan i pozitivan samit, i nažalost lideri regiona propustiće priliku da razgovaraju o izazovima koji se pred njima nalaze", dodao je ovaj zvaničnik.

On je kazao da su ideje saradnje i dijaloga od ključne važnosti za sigurnost, stabilnost i napredak svake zemlje i Balkana u cijelosti.

Ipak, 31. maja će biti održan sastanak na nivou šefova diplomatije zemalja regiona. Funkcioner State Departmenta je Tanjugu rekao da se nada da će taj sastanak biti produktivan.

Ohridski samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope, na kojem je 1. i 2. juna trebalo da se okupe lideri regiona, otkazan je pošto su predsjednici Albanije i Hrvatske saopćili da neće učestvovati, jer Kosovo nije pozvano. Prethodno se tri države - Srbija, BiH i Rumunija - nisu saglasile da Kosovo, koje nije član PSJIE,  bude pozvano na samit.

Predsjednik Makedonije je saopćio da je skup otkazao da bi "zaštitio državni interes i dostojanstvo Makedonije" , ističući da  "Makedonija ne želi da bude učesnik u igri s vetom, a najmanje s bojkotom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak