Ruski ambasador napravio skandal u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Ruski ambasador napravio skandal u Beogradu

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin na Beogradskom sigurnosnom forumu napravio je danas pravi skandal, pišu mediji u Srbiji. Konuzin je "preoteo mikrofon" nekom od govornika i Srbima očitao lekciju, zamjerajući im što ne brane Kosovo, nakon čega je demonstrativno napustio skup.

"Znate li da se u ovom trenutku u Vijeću sigurnosti raspravlja o Kosovu, da carinici i policija Kosova idu na prijelaze Brnjak i Jarinje, a niko od vas prisutnih to danas nije ni spomenuo", povišenim tonom govorio je Konuzin dodajući kako "učesnici pričaju o sigurnosti Rusije, a ne razmišljaju o onome što se trenutno događa u Srbiji".


"Ima li među vama Srba? NATO i KFOR krše mandat i Rezoluciju 1244 potporom Albancima, a vas je baš briga!", rekao je ljutito Konuzin prije nego što je demonstartivno i ljutito naapustio Forum što je voditelja rasprave Ivana Vejvodu ponukalo da konstatuje kako je "ruski veleposlanik uništio konferenciju".


To je dodatno razljutilo ruskog diplomatu pa je upitao publiku želi li da on ostane, a kada su oni pokazali ravnodušnost pa i negodovanje zbog njegove lekcije, Rus se pokupio i izašao.

 

 

 Prije toga, srbijanski predsjednik Boris Tadić je, otvarajući forum, upozorio na probleme odcjepljenja te u tome kontekstu naveo Kosovo.

 Događaji na Kosovu su poremetili temelje međunarodnih odnosa, kazao je te ustvrdio kako će Srbija nastaviti djelovati u općem interesu kako bi balkanska regija u budućnosti mogla biti u boljem položaju nego je bila u prošlosti, za što je, po njegovim riječima, potrebna i međunarodna potpora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak