Rumunija povlači policiju s Kosova

Radiosarajevo.ba
Rumunija povlači policiju s Kosova

Rumunija će u decembru povući 178 članova svojih policijskih snaga koje se nalaze u sastavu KFOR-a i Eulexa sa Kosova, saopćeno je iz predsjedničkog kabineta u Bukureštu.

U saopćenju nije naveden razlog za ovu odluku, koju je donijelo nacionalno odbrambeno vijeće. Rumunske policijske snage na Kosovu dio su misija Eulex i KFOR.

Rumunija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je zadržala svoje snage u pokrajini koje, međutim, nisu učestvovale u misijama koje bi mogle da se protumače kao priznavanje nove države, prenosi AFP. 

Prema pisanju srbijanskih medija vojnici KFOR-a započeli su uklanjanje barikade od zemlje i šljunka na putu oko njihove baze iznad graničnog prelaza Jarinje, na alternativnom putu.

U toku akcije KFOR je privremeno uhapsio pet osoba koje su dežurale ispred barikade Jarinje, a KFOR hapsi i sve osobe koje koriste alternativne puteve oko Jarinja. Kako prenosi Blic među uhapšenima je i načelnik civilne zaštite u Leposaviću, Radomir Bogdanović .  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak