Ročište o ekstradiciji 7. novembra

Radiosarajevo.ba
Ročište o ekstradiciji 7. novembra

Za 7. novembar zakazano je sudsko ročište o ekstradiciji hrvatske državljanke Azre Bašić, osumnjičene za ratne zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini.

To je odlučeno na današnjem ročištu na kome je sudija Robert Vier iz Leksingtona naveo da će biti razmotreni detalji na osnovu kojih će sud donijeti odluku da li će Bašićeva biti izručena BiH.

Na zakazanom ročištu o ekstradiciji Bašićeve trebalo bi 7. novembra da bude utvrđeno da li su vlasti BiH uz zahtjev obezbijedile dovoljno dokaza, prenijela je agencija AP.

Zastupnik države Teri Šubert rekao je da će se SAD na tom ročištu više osloniti na pomenute dokumente nego na izjave svedoka.

Advokat osumnjičene Patrik Neš naveo je da će pokušati da dokaže da slučaj treba da bude odbačen, jer se postavlja pitanje da li je prošao rok u kome može da bude procesuirana za zločine koji joj se stavljaju na teret.

Neš smatra da su vlasti SAD pogrešno protumačile sporazum sa BiH pošto se, u stvari, radi o sporazumu o međusobnom izručenju građana koji su 1901. potpisali predstavnik srpskog kralja i predsjednik SAD Teodor Ruzvelt.

Zbog toga se, prema njegovim riječima, postavlja pitanje da li sporazum i danas važi, uprkos promjenama imena i državnog uređenja država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Bašićeva (52) rođena je u Rijeci, u Hrvatskoj, kao Azra Alešević, a za Nedžada Bašića iz BiH udala se 1994.

Živela je duže u Stentonu u Kentakiju i prije hapšenja radila u jednom staračkom domu i fabrici hrane, a koristila je imena Azra Kovačević i Izabela Bašić.

Okružno tužilaštvo u Doboju vodi istragu protiv Bašićeve zbog osnovane sumnje da je kao komandant grupe 108. Riječke brigade vojske Republike Hrvatske počinila krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Sud BiH je u oktobru 2006. objavio za Bašićevom međunarodnu potjernicu zbog osnovane sumnje da je učestvovala u mučenjima i ubistvima Srba iz Dervente u logorima od aprila do juna 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak