Rješenje za Ljubljansku banku moguće u februaru

Radiosarajevo.ba
Rješenje za Ljubljansku banku moguće u februaru

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije izjavili su u srijedu navečer nakon sastanka u Bruxellesu da je moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.
   
Hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić i njen slovenački kolega Karl Erjavec izjavili su na konferenciji za novinare nakon dvosatnog sastanka da će se ponovno sastati 6. februara u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.  

Oboje ministra je istaklo da je tokom februara moguće naći rješenje za Ljubljansku banku koje bi prihvatile obje vlade.

"Dogovorili smo novi sastanak 6. februara na kojem ćemo biti mi ministri i dvojica finansijskih stručnjaka kako bi stručno i politički definirali rješenje. Kada definiramo rješenje, kojem smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga našim vladama i uvjerena sam da će ga one prihvatiti ako se mi složimo. Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, jer će sudski postupci u tom slučaju postati bespredmetni, a Sloveniji će omogućiti da započne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora", izjavila je ministrica Pusić na zajedničkoj konferenciji za novinare. 

Nikakvih pojedinosti u kojem pravcu ide moguće rješenje nije bilo moguće doznati.

"Ocjenjujem da smo blizu rješenja i s dobrom voljom i pozitivnom energijom uvjeren sam da možemo doći do  njega i da Slovenija može brzo započeti postupak ratifikacije pristupnog ugovora", dodao je slovenački ministar.

"Uvjeren sam također da u slovenskom parlamentu možemo osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za ratifikaciju pristupnog ugovora", rekao je Erjavec.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak