Rezultati istrage o pogibiji Trajkovskog do kraja januara?

Radiosarajevo.ba
Rezultati istrage o pogibiji Trajkovskog do kraja januara?

Ambasador BiH u Makedoniji Zdravko Begović izrazio je nadu da će do kraja januara biti poznati rezultati nove istrage o padu aviona Makedonske Vlade u blizini Mostara 2004. godine, u kojem je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

"Makedoniju i BiH vezuju čvrsti prijateljski odosi i nema neriješenih pitanja, osim istrage o pogibiji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, za koju se nadam da će biti završena do kraja januara, čime će se razjasniti sve spekulacije u vezi sa ovim slučajem", rekao je Begović, piše Srna. 

Begović je u Ohridu, gdje je prisustvovao činu bratimljenja ovog makedonskog grada sa sarajevskom opštinom Stari grad, naveo da je u istragu o pogibiji Trajkovskog, osim eksperata iz Makedonije, uključen i veliki broj stručnjaka iz inostranstva.

On je dodao da je BiH u provođenje revizije ove istrage uložila značajna sredstva i ljudske resurse, prenijeli su skopski mediji.

Istraga o padu aviona "kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

U prvobitnoj istrazi avionske nesreće kod Mostara, u kojoj su poginuli Trajkovski, šest članova delegacije i dva pilota, Tužilaštvo BiH nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Nezadovoljna izveštajem, makedonska Vlada je formirala novi tim eksperata koji je u proteklih šest godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva inostranih poslova Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak