Rezolucija za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Radiosarajevo.ba
Rezolucija za normalizaciju odnosa sa Srbijom

Kosovska skupština je većinom glasova usvojila rezoluciju o normalizaciji odnosa sa Srbijom, prenosi Fena.

Za prijedlog je glasalo 68 od 75 poslanika koji su prisustvovali sjednici Skupštine. Protiv su glasala tri poslanika, dok su četvorica bila uzdržana.

Rasprava o prijedlogu Demokratske partije Kosova i partija članica vladajuće koalicije praćena je oštrim polemikama, posebno poslanika pokreta Samoopredjeljenje.

Iako su i poslanici Demokratskog saveza Kosova izrazili rezerve u vezi sa prijedlogom rezolucije, glasanje je pokazalo da je većina poslanika ove stranke glasala za rezoluciju.

U trenutku kada se glasalo o prijedlogu rezolucije potpredsjednik Skupštine Kosova iz Samoopredjeljenja i šef poslaničkog kluba ove partije Glauf Konjufca i Visar Imeri su izašli za govornicu držeći u ruci parolu "Rezolucija o slavlju pod Srbijom", javio je Tanjug.

Sjednica je počela zahtjevom predsjednika Skupštine da se pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije povuku iz dvorišta parlamenta i optužbom koja je iznesena protiv ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija, kako je navodno spreman da hapsi predsjednike parlamenta i države.

U rezoluciji se ističe da kosovska skupština "podržava normalizaciju odnosa između dvije nezavisne i suverene države u interesu rješenja problema koji postoje između dvije države, poboljšanje života građana i unapređenja evropske agende za dvije države i za region".

Kosovska skupština založila se da se ponovi princip po kojem EU treba da olakša proces razgovora između Republika Kosova i Srbije, a SAD da ga podrže.

Rezolucija ističe da rezultati dijaloga treba da budu u saglasnosti sa suverenitetom Kosova, međunarodnim subjektivitetom, teritorijalnim integritetom i unutrašnjim ustavnim uređenjem Kosova.

Predviđeno je da dijalog vodi kosovska vlada, uz učešće nadležnih skupštinskih komisija, da redovno izvještava skupštinu o toku dijaloga, a sporazum bi na kraju trebalo da bude ratificiran u skupštini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak