Rehabilitacioni centar Crna Reka - drugi dio

Radiosarajevo.ba
Rehabilitacioni centar Crna Reka - drugi dio

Piše: Peđa Popović za e-novine

Fascinacija batinama, odnosno sumanutom idejom da nasilje rešava sve probleme, još jednom se pokazalo na primeru orthodox-violence centra za odvikavanje od narkomanije u Crnoj reci. Samo dan nakon što je u javnost pušten video snimak u kojem je prikazano brutalno nasilje dostojno onog iz Gvanatanama, konvoj podrške od pedesetak roditelja, supruga i rođaka stigao je u ovo idilično seoce na granici s Kosovom, kako bi pružili podršku upravniku kampa/logora Branislavu Peranoviću.

„U slučaju da neko pokuša ovaj centar da zatvori, nećemo odavde otići, branićemo ga žestoko“, rekla je za Politiku Jelena Dragićević, iz Novog Sada, koja je u tom gradu i predsednik Udruženja građana za borbu protiv narkomanije! Još jedan ljubitelj nasilja Predrag Aleksić, bivši radnik MUP-a Srbije, kaže da se odlučio da svog sina pošalje u Crnu Reku na lečenje jer mu se dopao metod lečenja, dok je neimenovani roditelj ustvrdio da „našu decu drastičnije tuku i muče na ulici, a naša deca tuku nas, maltretiraju“ i zaključio da je ovo „jedini spas“.

Spasitelj Peranović nije pokazao nimalo kajanja. Štaviše, potvrdio je da se radi o autentičnom snimku, a zatim izjavio da se u javnosti „preteruje sa tim“. „Ovo je zaista previše. Snimak je star dve-tri godine, a ja nisam prisustvovao tom batinanju. Inače, protiv sam batina“, rekao je Peranović, koji već 10 godina leči kroz batine. Da je „previše“, verovatno je mislio i nesrećni mladić koga su na snimku neki krupni momci (ne narkomani) tukli lopatom, nogama i pesnicama, kao i desetine onih koji su prošli suptilne metode odvikavanja od narkomanije.

Osim nasilja, u slučaju Crna Reka došle su do izražaja još neke od omiljenih zanimacija u Srba: teorija zavere i manija veličine. Tako je, prema saopštenju centra Crna reka (spasitelj Peranović), cela priča, u stvari, u direktnoj vezi s posetom potpredsednika SAD Džozefa Bajdena! Kako? Jednostavno.

„Bajden dolazi u Srbiju, episkop Artemije mu kao predstavniku okupacione sile ne pruža dobrodošlicu u manastir Visoki Dečani, domaće 'progresivne' snage su ogorčene i koriste snimak koji je star nekoliko godina da diskredituju vladiku Artemija, koji je dao blagoslov za osnivanje centra, kao i oca Branislava“, kaže se u saopštenju Centra Crna Reka. Sve je jasno. Opet ti petokolonaši. Opet izdajnici. Opet Evropljani. Umesto da se okrenemo pravim vrednostima i setimo se one hrišćanske tuci bližnjeg svog. Do besvesti.

Inače, ovaj, kako se zove, „Duhovno-rehabilitacioni centar“ registrovan je 2005. godine kao crkvena delatnost unutar Eparhije raško-prizrenske. „Da smo drugačije registrovani, trebalo bi da imamo lekare, psihijatre, i još trista čuda, a ovako lekare zovemo kada nam zatrebaju”, kaže Peranović! Praktično. Kome su još potrebni svetovni stručnjaci i iskustva moderne/mrske medicine, psihologije ili država koje su uspešno smanjile broj narkomana. Tu su crkva, molitva, šaka, noga i batina. I obavezna lopata.

Pročitajte članak o ovom centru i pogledajte video

e-novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak