Reakcije srbijanskih političara na hapšenje Mladića

Radiosarajevo.ba
Reakcije srbijanskih političara na hapšenje Mladića


Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je hapšenje Ratka Mladića dokaz poštovanja zakona o saradnji s Haškim tribunalom.

Srbija poštuje zakone

Ona je rekla da je saradnja sa Tribunalom u Hagu puna i da je hapšenje haškog bjegunca dokaz da država Srbija radi na poštovanju svih zakona.

"Kada se formalno utvrdi DNK ta etapa biće završena", rekla je Đukić Dejanović.

Drašković: Stop retrogradnim snagama

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocijenio je da hapšenje Ratka Mladića predstavlja oslobađanje Srbije i širom otvara vrata evropskoj i demokratskoj budućnosti srpske države i naroda.


Drašković je ocijenio da se Mladićevim hapšenjem "istovremeno zatvaraju vrata političkom usponu retrogradnih sila koje su već uveliko vraćale Srbiju unazad u tragične devedesete godine", prenosi B92.

Jovanović: Tadić završio što je Đinđić počeo

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da su hapšenjem Ratka Mladića okončani desetogodišnje mučenje i agonija i čestitao predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

"Pre deset godina sam Miloševića poslao u Hag, uvjeren da je to jedini način da se Srbija oslobodi i promijeni i postane prava evropska država. Boris Tadić je završio ono što je u nemogućim uslovima počela vlada Zorana Đinđića. Čestitam predsjedniku Srbije što je taj posao nastavio hapšenjem Radovana Karadžića 2008. godine i završio današnjim hapšenjem Ratka Mladića", naveo je Jovanović u izjavi dostavljenoj medijima

Nije to zbog ucjena

Jovanović je istakao da izvođenje Mladića pred sud ne smije biti doživljeno kao rezultat ucjena pod kojima je Srbija popustila da bi sebi obezbijedila mjesto u Evropi.

"Ovo hapšenje znači ispunjavanje velike obaveze koju smo kao država imali prema sebi, svojim susjedima i budućnosti Srbije. Izvođenje Mladića pred sud nije samo satisfakcija za žrtve i najbliže svih onih koji su stradali u zločinima za koje ga tereti Haški tribunal, nego i prilika da se sa našeg društva skine teška hipoteka pod kojom živimo više od 15 godina", naveo je Jovanović.

Politike čiji je Mladić bio izvršilac ovim moraju biti definitivno poražene, a zemlji otvorena šansa da se razvija oslobođena tereta odgovornosti za počinjene zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, dodao je Jovanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak