RCC: Dobrosusjedski odnosi od vitalnog značaja za Balkan

Radiosarajevo.ba
RCC: Dobrosusjedski odnosi od vitalnog značaja za Balkan

Dobrosusjedski dogovori od vitalnog su značaja za napredak jugoistočne Evrope (JIE) u vrijeme zahtjevnog regionalnog programa rada i nepovoljnih efekata ekonomske i finansijske krize, rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević na sastanku šefova država i vlada zemalja JIE održanom danas u Kišinjevu.

Na samitu Procesa saradnje zemalja jugoistočne Evrope (SEECP) usvojena je Kišinjevska deklaracija i Zajednička izjava kojim se pruža puna podrška radu RCC-a i njegovom generalnom sekretaru koji je pozvan da nastavi s realizacijom definiranih regionalnih prioriteta i ciljeva.

"Kišinjevska deklaracija i Zajednička izjava, koje pozivaju na bolje partnerstvo naših zemalja kako bi se ostvarili strateški ciljevi i riješile stare i nove ekonomske i socijalne potrebe našeg regiona, obezbjeđuju prijeko potrebnu platformu čiji je cilj da kroz ubrzani razvoj utre put stabilnosti i integraciji", rekao je Biščević.

Istakao je da one pokazuju opću zrelost i sve veću samoodgovornost u regionu, a što jugoistočnu Evropu polako ali sigurno vodi ka ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Biščević je naglasio potrebu da bilateralna pitanja budu izvan RCC-ovog okvira i da se pažnja usmjeri definiranju razvojnih prioriteta.

Podsjetio je da je došlo vrijeme da se definiraju prioriteti u pogledu razvoja koji će pružiti podršku državnim ekonomijama, a naročito u vrijeme trenutne krize, i koji će biti komplementarni strategijama i politikama EU te služiti kao opipljiva pokretačka sila za reforme u vezi sa EU.

Ovo se naročito odnosi na energetsku sigurnost, infrastrukturu, korištenje prirodnih resursa regiona, strateški pristup prekograničnom razvoju, konkurentnost, te izradu ekonomskih politika i razvoj tržišta.

"Kada je RCC u pitanju, on će nastaviti da radi u smjeru realizacije svih pojedinačnih projekata i inicijativa koje su do sada utvrđene, kao što je Mehanizam osiguranja od prirodnih nepogoda za Centralnu Evropu i Regionalni centar za borbu protiv požara za jugoistočnu Evropu", kazao je Biščević.

Šefovi država i vlada usvojili su Strateški program rada RCC-a za 2009/2010., kao i Godišnji izvještaj generalnog sekretara organizacije.

U isto vrijeme su pozvali RCC da uspostavi stručni panel na visokom nivou kako bi se potakla sveobuhvatna diskusija o ekonomskim i finansijskim mjerama kao odgovoru na ekonomsku krizu.

Učesnici samita obavezali su se na partnerstvo u pogledu saradnje, razvoja, prosperiteta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava.

Ponovo su potvrdili da je pristupanje EU i dalje ključni regionalni cilj. Samit je označio završetak mandata Republike Moldavije kao predsjedavajućeg SEECP-a i početak turskog predsjedavanja u toku naredne godine, saopćeno je iz RCC-a.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak