‘Ratko Mladić je bio pošten srpski vojnik’

Radiosarajevo.ba
‘Ratko Mladić je bio pošten srpski vojnik’


Funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković izjavila je sinoć da je Ratko Mladić tragična ličnost, čija krivica za masakr u Srebrenici nije dokazana.

Kako piše Blic.rs, ona je ovaj stav iznijela gostujući u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92 sa funkcionerom Demokratske stranke Božidarom Đelićem, odgovarajući na njegovo pitanje o tome da li Srbija treba da prati ideje pokojnog premijera Zorana Đinđića ili haškog optuženika generala Ratka Mladića:

Istina o Srebrenici još uvijek nije istražena, ali general Ratko Mladić je jedna tragična figura koji je bio dobar srpski vojnik.”

Tabakovićeva je još dodala da je ovaj bio “pošten srpski vojnik, samim tim i heroj”, a kazala je i kako će možda promijeniti mišljenje kad budu utvrdili i dokazali da je zločinac.


Tomislav Nikolić i Jorgovanka Tabaković

Inače, ova figurina srbijanske politike, koja se nekad bavila i astrologijom, djeluje za stranku koju je osnovao Tomislav Nikolić nakon što se sukobio sa Vojislavom Šešeljem, liderom Srpske radikalne stranke: Nikolić je bio za podršku ratificiranja sporazuma sa EU, Šešelj protiv. Nikolić u 2008. osniva SNS i postaje stranački predsjednik; SNS počiva na temeljima konzervativnih i nacionalističkih ideja.

Treba reći i da je u istoj emisiji, Đelić naglasio da za njega Mladić i Đinđić nisu isto:

“Zoran Đinđić je lider koji je otvorio put modernoj, evropskoj, demokratskoj Srbiji i nikad neću dozvoliti da se on uporedi sa onima koji su optuženi, vidjećemo da li će se to dokazati na Hagu."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak