Raspada se i mala Jugoslavija

Radiosarajevo.ba
Raspada se i mala Jugoslavija

Poznata turistička atrakcija kod Subotice, Mini-Jugoslavija, po svemu sudeći, neće više biti kompletna. Vlasnik imanja Blaško Gabrić bio je žirant prijatelju koji nije redovno otplaćivao kredit, pa je banka aktivirala hipoteku nad dijelom "Juge".
Mini-Jugoslavija je turistička atrakcija Subotice, koja je okupljala veliki broj stranih posjetilaca i jugonostalgičara. U parku od tri hektara, Blaško je želio da sačuva imidž države u kojoj je živio, kao i 84 godine njene istorije

Zakazana licitacija za početak ove sedmice je odložena, zato što niko na nju nije došao, a početna cijena, za godine truda i ulaganja u Mini-Jugoslaviju je 150.000 eura. Blaško Gabrić kaže da bi opet isto uradio, pomogao bi prijatelju - htio je čak i da preuzme rate za kredit, ali banka to nije dozvolila:

"Ja sam bio žirant, ja sam bio ekonomski jak i sada kada mi uzmu neće da mi fali ništa, ali neće biti Jugoslavije. Oni će sada da uzmu Makedoniju, Srbiju i Vojvodinu, ostaće nam Crna Gora, Bosna, Hrvatska i Slovenija, što nije Jugoslavija", kaže Blaško Gabrić piše RTS.

Loše protumačio ugovor

Blaško je ljut na Findomestik banku, jer tvrdi da nije ispoštovala dogovor. Pod hipoteku je dao dio poslovnog prostora koji se nalazi u sklopu Mini-Jugoslavije. Taj prostor procijenjen je na 95.000 eura, što je bilo dovoljno za kredit od 50.000 eura, koliko je podigao njegov prijatelj.

Gabrić kaže da je u ugovoru koji je potpisao upisano sve što leži na parceli, a da je on smatrao da je, prema dogovoru, riječ samo o 305 kvadrata, pa je potpisao taj ugovor: "Kada smo ga sada bolje protumačili, on je uzeo da proda 1.248 kvadratnih metara poslovnog prostora i 8.000 kvadratnih metara industrijske zone u parku."

Subotičani kažu da im je žao Mini-Jugoslavije, zbog toga što se čovjek pun entuzijazma baš potrudio da napravi nešto interesantno. Smatraju da sam grad Subotica nije imao sluha za Blaškove napore.

"Možemo da saosjećamo s gospodinom Gabrićem kao sa čovjekom, ali formalno-pravno se, kao i uvijek u našem poslovanju, ponašamo odgovorno", navodi se u saopštenju Findomestik banke.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak