Radnici Croatia Airlinesa danas u štrajku

Radiosarajevo.ba
Radnici Croatia Airlinesa danas u štrajku


Jučerašnji cjelodnevni pregovori sindikata i Uprave Croatia Airlinesa nisu urodili plodom. Piloti i stjuardese od danas su u štrajku koji bi trebao trajati sve do ispunjena zahtjeva.

Zahtjevi sindikata su jasni - traže zadržavanje prava iz prošlogodišnjeg kolektivnog ugovora. Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu Tomislav Rajković, piše Index.hr.

"Da u Kolektivni ugovor uđe odredba koja će nas štititi da se plaće radnika ne mogu dodatno smanjivati, da se razmotri odluka Uprave o broju radnika koje namjerava otpustiti. Mi smatramo da je ta brojka trenutno prevelika, znači 27 posto se namjerava u dijelu koji zastupa Samostalni sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu otpustiti. Smatramo da bi sve iznad 15 posto bilo štetno", iznio je Tomislav Rajković stav sindikata.

Iz Uprave CA poručili su da nisu spremni udovoljiti zahtjevima sindikata. S druge strane štrajk su spremno dočekali jer je tzv. minimumom rada propisano da tokom štrajka radi 37% kapaciteta domaćeg avioprijevoznika. Član Uprave CA Zlatko Širac:
"Procjenjujem da će oko 20 posto putnika biti pogođeno ovim poremećajima, međutim svi će oni biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta bilo našim zrakoplovima bilo zrakoplovima partnerskih kompanija ili ovih zrakoplova koje smo unajmili", istaknuo je Širac.

Za današnje letove predbilježeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika. 24 leta su otkazana, a 22 leta obavit će se zrakoplovima drugih aviokompanija. Detalje putnici mogu saznati na internetskoj stranici croatiaairlines.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak