'Putinizacija' Srbije

Radiosarajevo.ba
'Putinizacija' Srbije


Prema pisanju većine medija u Srbiji i izjavama novih predstavnika vlade, relevantni socilolozi, političari i predstavici zapadnih međunarodne zajednice, mogu doći do zaljučka da je od prošle godine, sa novim vlastima, Srbija krenula u dobrom smjeru. Realna slika je drugačlija, piše Balkaninsight.com.

Institucije su uništene. Ministar odbrane kordinira rad radnih grupa za borbu prtiv korupcije. Borba se cijeni, iako se ceste u Srbiji asfaltiraju samo ako su  alternativni putevi za krijumčarenje "dobara" na i sa sjevera Kosaova.

Kult ličnosti, neviđen još od Titove vladavine, se ponovo vraća. Baš kao i u Putinovoj Rusiji.


Dirketan i indirektan uticaj nekontrolisanih sigurnosnih službi jača. Sa razmakom od nekoliko godina, u momentu najpogodnijem za vladine službe, izneseni su javno inkriminirajući dokazi protiv srpskih pravoslavnh svećenika, o čemu su se vlasti trebale davno pozabaviti.

Država je patrijarhe Pahomiju i Kačavendu žrtvovala jer su pravi razlog za gubitak Kosova - masovna ubistava Albanaca izveli dijelovi snaga sigurnosti. Ubistva su morala su biti zataškana i prezentovana kao rezultat mudre državničke odluke, u svjetlu pristiska zapadne međunarodne zajednice. Umjesto sistematičnog otvaranja tajnih dosjea tajnih službi, koji bi moglo biti koordinirano od nezavisnih demokratskih tijela, službe to same rade. Baš kao u Putinovoj Rusiji.

Uprkos tvrdnjama da je u toku početak kraja nacionalizma u Srbiji brojni su dokazi da je situacija suprotna od toga.


Relevantne organizacije ukazuju na visok nivo homofobije, religiozne netolerancije i ksenofobije, negativne trendove vezane za suđenje za ratne zločine, ogromne rupe u sektoru sigurnosti protiv kojih nove vlasti nemaju snage za borbu. Brojni su nedostaci u borbi protiv korupcije... baš kao u Putinovoj Rusiji.

Nasilje na sportskim manifestiacijama „cvjeta“. Broj ubistava u Beogradu se uduplao u zadnjih šest mjeseci. Dešava se afera za aferom i nijedna nije završila na sudu.

Niko nema hrabrosti da vrati red u žandarmeriju, uprkos velikom broju dokaza o njihovim kriminalnim djelma. Postaje očito da se „odmetnula“ od Ministarstva unutrašnjih poslova.


Ekonomja Srbije je u takvom stanju da je čak zamjenik premijera, predsjednik SNS-a, ministar odbrane, koordinator svih sigurnosnih službi, ukratko, srpski Putin -Aleksandar Vučić, priznaje da zbog toga ima noćne more. MMF procijenjuje da će Srbija, ako ne uradi nešto po pitanju fiskalne konslidacije, završiti godinu sabudžetskim deficitom od osam posto i dugom od 65 posto.

Pitanjeodgovornosti umiješanih osoba, opozicionih stranki, nevladinih organizacija i slobodnih medija u Srbiji je još uvijek otvoreno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak