Pusić: Obaveza Hrvatske u EU je da štiti prava manjina

Radiosarajevo.ba
Pusić: Obaveza Hrvatske u EU je da štiti prava manjina

Hrvatska se Ugovorom o pristupanju EU obavezala da će štititi prava nacionalnih manjina i ako bismo željeli da ih redukujemo, morali bismo da izađemo iz Unije, rekla je danas hrvatska ministarka vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić i dodala i da bi potpise za raspisivanje referenduma o ćirilici, koje je danas Saboru predao Štab za odbranu hrvatskog Vukovara, trebalo temeljno prokontrolisati, prenosi Hina.

Štab traži referendum kojim bi seupotreba manjinskog pisma i jezika dozvolila samo u sredinama gdje pripadnici nacionalnih manjina čine najmanje polovinu stanovništva, a ne trećinu kao sada.

Pusić podsjeća da se Hrvatska potpisivanjem pristupnog ugovora, koji je međunarodnog karaktera, obavezala da će produbljivati realizaciju zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Mogli bismo zapravo da kažemo da bi bilo potrebno izaći iz EU kada bismo željeli da redukujemo prava manjina", rekla je ministarka, koja u Briselu učestvuje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

Ona je ocijenila i da u ovom slučaju "treba vrlo detaljno prekontrolisati potpise i kvalitet prikupljene podrške".

Kako je podsjetila, ustavnim promjenama biće ispravljen nedostatak u tom aktu, a to je popis tema o kojima se ne može raspisivati referendum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak