Pusić: Mrkićeva izjava o tužbama pozitivna

Radiosarajevo.ba
Pusić: Mrkićeva izjava o tužbama pozitivna

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je pozitivnom izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića u kojoj on spominje mogućnost dogovora Hrvatske i Srbije o međusobnom povlačenju tužbi za genocid. 

"To je prva eksplicitno pozitivna reakcija na našu inicijativu od početka ove godine, kad smo rekli da smo spremni razgovarati o uzajamnim tužbama pod uvjetom da se pronađu rješenja za četiri ključna otvorena pitanja", rekla je Pusić u subotu u Sinju, odgovarajući na upit kako komentira izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova o eventualnom dogovoru o povlačenju međusobnih tužbi za genocid. 

Pri tome je podsjetila na četiri uvjeta za povlačenje tužbe: pitanje 1.100 nestalih, pitanje povratka opljačkanih umjetnina, pitanje optuženih za ratne zločine, pitanje osumnjičenih za ratne zločine i njihovo procesuiranje. 

"Ako uspijemo pronaći bilateralno načine na koje se to može riješiti, onda smo spremni na dnevni red staviti i pitanje uzajamnih tužbi za genocid", istaknula je ministrica Pusić. Rekla je kako je "hrvatska pozicija" i dalje jednaka i smatraju da je izjava srbijanskog ministra vanjskih poslova jedna vrsta pozitivne reakcije na to.

"Dakle, ako smo u stanju bilateralno riješiti četiri preduvjeta, onda bi i jedna i druga strana bile spremne razgovarati i o ovoj temi", dodala je. 

I predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović je, odgovarajući na novinarska pitanja, komentirao izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova o mogućem dogovoru o međusobnom povlačenju tužbi za genocid. 

"Naravno, dogovor je uvijek moguć, ali najprije treba ispuniti sve uvjete o kojima smo mi u Hrvatskoj puno govorili, jer ako se ostvare ciljevi zbog kojih tužite onda tužba nema smisla, ali još nismo u toj fazi i ovog trenutka je prerano o tomu govoriti", rekao je Josipović. 

Josipović i Pusić su u subotu je u Sinju nazočila svečanosti otvaranja obnovljene ladanjske kuće obitelji Tripalo. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak