Pučka pravobraniteljica nakon sramote u Imotskom: Nacionalističke pjesme pjevali su mladi, osuđujem

9
Radiosarajevo.ba
Pučka pravobraniteljica nakon sramote u Imotskom: Nacionalističke pjesme pjevali su mladi, osuđujem

Nakon incidenta u Imotskom, gdje se patriotska zabava pretvorila u ustaški dernek, reakcije stižu sa svih strana.

Podsjetimo, prije Thompsonovog koncerta, ustašku "himnu" u slavu ustaških koljača Jure Francetića i Rafaela Bobana "Evo zore, evo dana" je pjevao cijeli trg, a tu se našlo možda i nekoliko tisuća ljudi, mahom mladića i djevojaka u dvadesetim godinama.

Na događaje iz Imotskog reagirala je i narodna pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter čije saopštenje se prenosi u cijelosti.

Šta je Sahmino pravilo?

"Kako se može vidjeti iz medija, jučerašnji koncert trojice pjevača privukao je veliki broj ljudi, jedan dio kojih je dolazak u Imotski shvatio kao priliku za slobodno i otvoreno isticanje ustaških simbola ili onih koji asociraju na ustaški pokret te za javno pjevanje ustaških pjesama.

Zato je sada važno javno poslati jasnu poruku o tome šta je u današnjoj Hrvatskoj zakonito, a šta nezakonito, a ono što je nezakonito jasno i konsistentno procesuirati i sankcionisati, u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i zakonima.

Pri tome dio medija prenosi isključivo vijest o vrlo uspješnom koncertu i dobroj atmosferi prije koncerta, ne ukazujući i na problematične i nezakonite pojave koje se mogu vidjeti na fotografijama i snimcima. U medijima se tako na, primjer, prenose slike osoba u majicama Kroz Imotski kamioni žure, a što je stih iz ustaške pjesme Jasenovac i Gradiška Stara. Istovremeno, iz medija je vidljivo i da se puštala i na gradskom trgu od strane većeg broja ljudi otvoreno pjevala ustaška pjesma Evo zore, evo dana/Jure i Boban. Dakle, riječ je o porukama i simbolima koji predstavljaju otvoreno glorificiranje ustaškog pokreta iz razdoblja NDH te se njihovo isticanje nikako ne može opravdati. Važno je da baš svima, u Hrvatskoj i van nje, bude jasno da RH nije sljedbenica NDH.

Milanović na obilježavanju Oluje: 'Ne slavimo da bismo likovali nad žrtvama'

Posebno zabrinjava da su ove pjesme pjevali i simbole nosili i mladi, što dodatno pokazuje koliko je važno kroz obrazovni sistem osigurati potrebno obrazovanje, uključujući o rasizmu, govoru mržnje, diskriminaciji te općenito ljudskim pravima.

Nadalje, vezano uz ustaški pozdrav Za dom spremni, uprkos  odluci Visokog prekršajnog suda zauzetoj u predmetu pokrenutom protiv Marka Perkovića Thompsona 2018. godine, ovim putem podsjećam da je dosadašnja praksa Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda konzistentna oko toga da je ovaj pozdrav nezakonit te simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti i manifestaciju rasističke ideologije. On je protivan članku 39. Ustava RH i kažnjava se temeljem članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Međutim, za sada izostaje jasna javna osuda od strane dužnosnika, kako sinoćnjih tako i ranijih pojava, što dodatno zabrinjava, uključujući s obzirom na nedavno sve otvorenije opravdavanje i korištenje pozdrava Za dom spremni od strane više saborskih zastupnika.

Izostanak reakcije otvara prostor još otvorenijim iskazima netrpeljivosti i mržnje, ne samo relativizaciji karaktera i zločina NDH, nego i opasnom poticanju mržnje u našem društvu danas.

Zato pozivam dužnosnike na javnu osudu ovih pojava te sam se obratila policiji i Državnom odvjetništvu RH i zatražila informacije o njihovom postupanju vezano za pojave prije, tokom i nakon jučerašnjeg koncerta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak