Prva smrt od svinjske gripe u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Prva smrt od svinjske gripe u Srbiji

Pacijentica iz okoline Kraljeva preminula je nakon što je zaražena težim oblikom svinjske gripe što je čini prvom žrtvom te bolesti u Srbiji, javljaju srpski mediji.

Od početka liječenja bila je priključena na aparate za disanje te je bila pod stalnim nadzorom infektologa, kardiokirurga i anesteziologa. Prema izjavama doktora, njeno stanje počelo se pogoršavati prošle sedmice.

Zaražena virusom iz Srbije

Ispočetka se sumnjalo da ju je zarazio sin koji je došao iz inostranstva, ali kasnije se otkrilo da joj je virus prenijela osoba iz Srbije.

Pacijentica se liječnicima prvi puta javila 29. septembra kada joj je preporučeno bolničko liječenje, ali ona ga je odbila. Član radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje virusa H1N1, Branislav Tiodorović rekao je za B92 da se svinjska gripa mora shvatiti ozbiljno te je neophodno slušati savjete liječnika.

"Ovo je prvi slučaj smrti od virusa nove gripe u Srbiji a u nekim zemljama u okruženju bilo ih je nekoliko", rekao je epidemiolog Tiordović. On je uvjeren da "do smrtnog ishoda ne bi došlo da je pacijentica na bolničko liječenje otišla na vrijeme".

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak