Prva posjeta ruskog predsjednika Srbiji

Radiosarajevo.ba
Prva posjeta ruskog predsjednika Srbiji

Tadić u posjeti Kremlju u decembru 2008 (Foto: AP)

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u intervjuu za beogradski dnevnik "Večernje novosti" od ponedjeljka da svoju sutrašnju posjetu Beogradu smatra veoma važnom te da računa na daljnji napredak međudržavne suradnje i jačanje veza između dva naroda.

Veliki zajedinčki projekti Srbije i Rusije


"Tokom predstojećih kontakata računamo da ćemo detaljno proučiti planove realizacije velikih zajedničkih projekata. Ima ih u području energetike, prometa, kulturno-humanitarne i znanstveno-tehničke suradnje. Drugim riječima, moramo ozbiljno poraditi kako bismo obostranim naporima ne samo ojačali temelje naše suradnje, nego i potaknuli bolje otvaranje njezina bogatog potencijala u perspektivi", istaknuo je ruski predsjednik.

Podsjetivši kako je riječ o prvoj posjeti ruskog predsjednika Srbiji nakon što je ona postala samostalna država, Medvedev je dodao kako dvije zemlje ne grade međusobne odnose ispočetka, već da imaju izuzetno bogato iskustvo suradnje koje se temelji na stoljetnoj tradiciji i međusobnim simpatijama dvaju naroda te da Rusiju i Srbiju povezuju slični ciljevi i uzajamni pragmatični interesi.

Kosovsko pitanje nije riješeno


Upitan kako sagledava perspektivu rješavanja pitanja Kosova u uvjetima kada moćne zapadne države, kako se navodi, ignoriraju međunarodno pravo, Medvedev je ocijenio da je tokom posljednjeg desetljeća koje je, po njegovim riječima, postalo kritično u povijesti rješavanja problema Kosova, učinjeno "puno tragičnih grešaka te da su neke od njih bile svjesno dopuštene kao dio plana za uvođenje u međunarodnu praksu jednostranih rješenja".

"Unatoč nastojanjima zaštitnika kosovske neovisnosti, neće im poći za rukom prikazati je kao nepovratan proces, da zatvore to pitanje. Smatramo da treba korak po korak dokazivati da alternativa pravnoj samovolji ipak postoji. Niko ne smije tvrditi da je kosovsko pitanje riješeno, a da Srbija nije rekla zadnju riječ", naglasio je Medvedev.

"Rusija sudjeluje u rješavanju kosovskog pitanja prema formuli koja je odavno usuglašena sa srpskim kolegama: Beograd izlazi s inicijativama, a mi ga dosljedno podupiremo. S obzirom na složenost problema takav pristup se dokazuje kao djelotvoran", dodao je.

SAD shvatile da jedna zemlja ne može dominirati svijetom


Govoreći o globalnim međunarodnim odnosima i ulozi Ujedinjenih naroda, ruski predsjednik ocijenio je da svijet prolazi kroz duboku transformaciju te da nastaje potpuno nova geopolitička situacija koju određuju sve veća multipolarnost, jačanje novih središta ekonomskog rasta i političkog utjecaja.

"Nesumnjivo je dobro za međunarodnu sigurnost i suradnju da su naši američki partneri došli do zaključka o neprihvatljivosti dominacije jedne zemlje, o čemu svjedoči i govor predsjednika Obame u Općoj skupštini UN. Jasno je da prilagođavanje novoj realnosti neće biti brzo. Ali važno je da je američka administracija usmjerena prema multilateralnoj diplomatiji i razumije potrebu da se oslanja na potencijal UN-a", istaknuo je ruski predsjednik.

Medvedev, kako prenose mediji, stiže u službenu posjetu na poziv srbijanskog predsjednika Borisa Tadića.

Kredit od milijardu eura


Osim sporazuma o suradnji u području ulaganja i energetike, očekuje se da će tema susreta Medvedeva sa srbijanskim dužnosnicima biti i očekivani ruski kredit Srbiji od milijardu eura te mogućnosti i uvjeti za njegovo ostvarenje, kao i da će dva predsjednika razgovarati o političkim i sigurnosnim pitanjima.

Prema najavama, ruski bi predsjednik trebalo da održi govor u srbijanskom parlamentu i na svečanoj akademiji u povodu 65. obljetnice oslobođenja Beograda, te posjetiti Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Kada je riječ o sigurnosnim mjerama, navodi se kako je srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo poseban štab koji čine najiskusniji i najbolji pripadnici različitih službi te da će u svrhu posjete ruskog predsjednika biti angažirano više hiljada policajaca.

U Beogradu u ponedjeljak boravi ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, koji će se tokom dana sastati sa srbijanskim dužnosnicima, dok bi se u utorak, po najavama trebao pridružiti izaslanstvu koje prati Medvedeva, a u kojem će, kako se navodi, između ostalih biti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak