Prva linija metroa već do 2018.

Radiosarajevo.ba
Prva linija metroa već do 2018.

Prva linija beogradskog metroa mogla bi proraditi najranije 2018. godine, ukoliko bi radovi na terenu krenuli odmah po završetku projekta. Konačna verzija studije beogradskog metroa koju je radila francuska kompanija Egis će biti predata radnoj grupi ove sedmice, a ako ne bude zamjerki, izrada idejnog projekta mogla bi početi već krajem aprila.

Planirano vrijeme trajanja izgradnje prve faze dugočekanog metroa je pet godina, aorijentaciona cijena je 450 miliona eura. Broj putnika na ovoj liniji procjenjuje se na oko 40 miliona godišnje.

Izradu projekta koji će uraditi Egis finansira vlada Francuske.

Prva linija metroa u Beogradu trebalo bi da povezuje Tvorničku ulicu u Zemunu preko Bulevara kralja Aleksandra sa Ustaničkom. Na novobeogradskoj strani trasa će ići pored Energoprojekta, Bulevarom Zorana Đinđića, pored Arene ka Brankovom mostu. Tu će na nizvodnoj strani biti podignut još jedan most sa kojeg će saobraćaj ulaziti u tunel čiji će ulaz biti ispod spomenika u parku na Kosančićevom vencu. Metro bi kroz centar prolazio tunelom do Trga Republike, a zatim Bulevarom kralja Aleksandra, do krajnje stanice.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak