Protokol trilateralnog sastanka u Karađorđevu

Radiosarajevo.ba
Protokol trilateralnog sastanka u Karađorđevu

Trilateralni sastanak šefova država Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske koji će 26. aprila biti održan u Karađorđevu prilika je da se progovori o mnogim pitanjima koja usporavaju i koče kako uspostavljanje boljih odnosa zemalja u regionu, prvenstveno BiH i Srbije, tako i napredovanje ka integraciji u EU.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je danas, u izjavi novinarima u Sarajevu, da se trebaju identificirati i rješiti problemi koji uzrokuju usporavanje procesa integracije u EU.
 
Sastanak u Karađorđevu nastavak je onog održanog u Istambulu 2010., a koji je ocjenjen kao dobar iskorak u poboljšanju odnosa između BiH i Srbije.

Otvoreni problemi su, između ostalog, kazao je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić, miješanje pojedinih zvaničnika Srbije u unutrašnje stvari BiH. Otvoreno pitanje je svakako i sve češće hapšenje državljana BiH po potjernicama koje je raspisala Republika Srbija.

Posljednjih dana, medijsku prašinu podiglo je mjesto susreta, Karađorđevo gdje su u proljeće 1991. Slobodan Milošević i Franjo Tuđman dogovorili podjelu BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović, rekli su danas u Sarajevu, da shvataju kakve asocijacije sa sobom nosi Karađorđevo, ali da će njihovo prisustvo tamo poručiti svima koji su imali namjeru dijeliti BiH da je to vrijeme prošlo.

Predsjedništvo BiH na sastanak putuje u punom sastavu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem na čelu. 

Protokolom je za 11 sati predviđen susret članova Predsjedništva BiH s predsjednikom Republike Srbije Borisom Tadićem. 

U 12 sati je trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića i članova Željka Komšića i Bakira Izetbegovića, predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla i predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića.

U 13 sati i 45 minuta bit će održana zajednička konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića i predsjednika Republike Turske Abdullaha Güla.

Članovi Predsjedništva BiH sastat će se u 17 sati s turskim predsjednikom Abdullahom Gülom.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak