Protiv Sanadera podignuta prva optužnica

Radiosarajevo.ba
Protiv Sanadera podignuta prva optužnica

Protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera USKOK je danas podigao prvu optužnicu kojom ga tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlouporabio položaja i ovlasti te nezakonito uzeo 3,6 miliona kuna provizije od kredita koji je vlada dobila od Hypo banke. 

 "USKOK-ova optužnica danas je stigla na sud", potvrdio je Hini Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda na kojem će suditi Sanaderu ako optužno vijeće suda prihvati optužnicu. 

Prema pisanju hrvatskih medija u 13:40 sati obajvlejana je optužnica protiv Ive Sanadera na službenim stranicama USKOK-a a po prvi put umjesto inicijala stoji ime i prezime bivšeg čelnika HDZ-a:     

"Optužnicom se Ivu Sanadera tereti da je, kao zamjenik ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, od kraja 1994. godine do ožujka 1995., u Zagrebu i Republici Austriji , za vrijeme trajanja Domovinskog rata i vrijeme kada je Republika Hrvatska zbog ratnog stanja, visoke inflacije i izuzetno visokih kamatnih stopa na kredite u zemlji teško pronalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila, koristeći teško stanje u kojem se zemlja nalazila zbog oružane agresije na Republiku Hrvatsku, u cilju pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, za sudjelovanje u pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Hypo bankom i kao protuuslugu za plasman navedene banke na hrvatsko tržište, dogovorio isplatu provizije u gotovini u iznosu od 7.000.000,00 ATS. Navedeni iznos mu je u cijelosti isplaćen nakon što je između Vlade Republike Hrvatske i Hypo banke zaključen Ugovor o kreditu u iznosu od 140.000.000,00 ATS. Na opisani način Ivo Sanader je za sebe pribavio protupravnu imovinsku korist u iznosu od 3.610.528,18 kuna" .

USKOK je u optužnici predložio da se na temelju odredbi Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem oduzme cjelokupna protupravno stečena imovinska korist.

 Potsjetimo, istraga protiv Sandera u ovom slučaju pokrenuta je početkom marta ove godine, nakon što je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama prilikom pregovora i zaključenja ugovora o kreditu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak