Protesti u Ljubljani završili bez incidenata

Radiosarajevo.ba
Protesti u Ljubljani završili bez incidenata

Protesti u Ljubljani, Mariboru i nekoliko ostalih slovenačkih gradova ovog su puta protekli bez nasilja.

Na Trgu Republike u Ljubljani skupilo se najviše ljudi, oko 10.000, kako izvještavaju slovenački mediji, dok je u Mariboru, na Trgu Leona Štukelja, bilo nešto manje od hiljadu demonstranata.

U Ljubljani su dvojica demonstranata privedena zbog  "nedoličnog ponašanja" i manjeg kršenja javnog reda i mira. Na skupu je odjeknula nekolicina jakih petardi, a grupa feministkinja je bacala vodene balone napunjene bojom i higijenske uloške na policajce, ali nije došlo do ozbiljnijih incidenata.

Kako je i obećano, protesti su bili mirni i glasni, a okupljeni demonstranti dobro opremljeni zviždaljkama, bubnjevima i zvučnicima.

Današnji protest u Ljubljani podržao je i bosanskohercegovački bend Dubioza kolektiv, a više o tome čitajte ovdje: FOTO + VIDEO: Dubioza kolektiv i policajci s karanfilima na protestima u Ljubljani.

Grupe koje organizuju proteste preko društvenih mreža najavile su da će sa okupljanjima nastaviti sljedeće sedmice. U protekle četiri sedmice od kada traju, protesti protiv političkih elita, kriznog stanja u društvu i korupcije okupili su najviše ljudi u Mariboru i Ljubljani. Iako su se javnim izjavama demonstrantima pridružili pojedini intelektualci, oni za sada nisu dobili jasan politički profil i zahtjeve koji bi demonstrante povezali.

Uprkos tome, predsjednik slovenačke vlade Janez Janša smatra kako je dio demonstranata izmanipulisan od tzv. „stare ljevice“ koja se protivi mjerama štednje, koja time pokušava destabilizovati aktuelnu vladu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak