Protesti i incidenti u Beogradu i Novom Sadu

Radiosarajevo.ba
Protesti i incidenti u Beogradu i Novom Sadu

U Beogradu i Novom Sadu u četvrtak su održani protesti zbog hapšenja Ratka Mladića, u kojima je sudjelovalo ukupno nekoliko stotina osoba. U Beogradu je policija rastjerala 50-ak mladića koji su se okupili na Trgu Republike u znak podrške Ratku Mladiću. Nakon intervencije policije, okupljeni mladići, u starosti od oko 20 godina, razbježali su se po okolnim ulicima, javlja B-92.
 
Prije nego što ih je policija rastjerala, okupljeni su uzvikivali parole "Hvala ti, Ratko" i "Spasi Srbiju i ubij se, Borise", a pripadnicima policije su poručili "Idite na Kosovo". Na Trgu Republike i kasnije navečer bilo je više desetaka policajaca s opremom za razbijanje nasilnih protesta. Pojačano prisustvo policije zabilježeno je i oko zgrade Vlade Srbije, Skupštine Srbije, Skupštine grada Beograda, Predsedništva Srbije i zgrade RTS-a. 

U Novom Sadu je ispred zgrade televizije fizički napadnut čovjek na biciklu, nakon čega je izbila opća tučnjava. U protestu je sudjelovalo oko 500 osoba, koje su pokušale ući u zgradu. Sudionici protesta su rušili kontejnere, bacali jača pirotehnička sredstva i izvikivali pogrdne parole. Među njima bilo je najviše srednjoškolaca i starijih osoba, javlja B-92.

Protest u Novom Sadu pretvorio se u incident ispred sjedišta Pokrajinskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu, a potom je jedan mladić skinuo hrvatsku zastavu s pročelja Srpske narodnog pozorište.

Nakon što je skupina demonstranata bacala kamenice na prozore ureda DS-a u Bulevaru Mihajla Pupina, izbila je tuča s policijom, u kojoj su povrijeđena dva sudionika nereda. Poslije okršaja na asfaltu ispred zgrade ostala su ležati dvojica ozlijeđenih demonstranata, dok su se ostali u manjim grupama razbježali po gradu.
Ozlijeđeni Slobodan Stjepanov i Đuro Kizić prevezeni su u novosadski Urgentni centar, prenijela je RTV.

I glasnogovornica Kliničkog centra Vojvodine Jelena Jurišin potvrdila je agenciji Beta da su dva mladića primljena u četvrtak uvečer u Klinički centar Vojvodine, nakon što su ozlijeđeni tokom protesta u Novom Sadu.

"Oni su bili pod utjecajem alkohola i u toku su zdravstveni pregledi, jer su pretučeni tokom demonstracija", kazala je Jurišin.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak