Protesti Albanaca u Skoplju

Radiosarajevo.ba
Protesti Albanaca u Skoplju

Albanci su danas organizovali protest u Skoplju kako bi iskazali nezadovoljstvo policijskom akcijom Monstrum, u kojoj je nakon ubistva petorice Makedonaca kod Smiljkovskog jezera prošlog mjeseca, uhapšeno više osoba. U incidentima koji su izbili tokom protesta povrijeđeni su televizijski snimatelj i jedan policajac, a polomljeno je nekoliko prozora na zgradi Vlade.

U Skoplju su protesti počeli nakon molitve u Jahja-pašinoj džamiji, a demonstrantima se kod suda pridružilo nekoliko hiljada ljudi i pritom su bacali kamenje i lakše povrijedili jednog policajca, javio je Tanjug. Nakon toga, s transparentima na kojima je pisalo Ja sam Albanac, ne terorist, Etnička Albanija i UČK, demonstranti su se uputili ka zgradi Vlade gdje su bacali kamenje i polomili nekoliko prozora, pokušavši da sklone zaštitnu ogradu. Tada je demolirana i autobuska stanica koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Demonstranti su potom otišli do sjedišta stranke DUI i ispred zgrade općine Čair, gdje su bacali kamenje i pritom je povrijeđen snimatelj skopske televizije Telma, a polomljeno je i nekoliko prozora.

Demonstranti su najavili da će protestno pismo uputiti predsjedniku države, ambasadama SAD-a, Turske, Albanije i Kosova i predstavništvima EU-a i OSCE-a u kome se, između ostalog, izražava saučešće porodicama ubijenih kod Smiljkovskog jezera 12. aprila i navodi da su protesti organizovani zbog uvreda upućenih Albancima islamske vjere.

Protesti su danas održani i u Tetovu, Gostivaru, Kičevu i Kumanovu, ali su prošli bez incidenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak