Protest u Skoplju nakon pokolja mladića

Radiosarajevo.ba
Protest u Skoplju nakon pokolja mladića

Nakon što su sinoć nadomak Skoplja pronađena tijela četvorice makedonskih mladića dobi od 18 do 20 godina, te jednog čovjeka srednjih godina, građani Skoplja su izašli na ulice u znak protesta i postavili barikade zahtijevajući hitno pronalaženje krivaca za ovaj zločin.

U naselju Radišani u sjevernom dijelu Skoplja na ulice jeizašlo oko 1000 građana, a pripadnici specijalne policije su raspoređeni širom grada. Skopska televizija 24 sata vijesti javila je da je revoltirano stanovništvo napalo njenu novinarsku ekipu, razbilo im kameru i demoliralo vozilo, a posljednji izvještaji govore da su u protestima oštećena tri vozila i gradski autobus nakon što su građani počeli da ih kamenuju. Demonstranti su također postavili barikade, pale svijeće i ostavljaju cvijeće na ulici.

Sinoć su ubijeni Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje. Tijela su sinoć oko 22.30 sati pronašli pecaroši u blizini vještačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Neki Internet portali objavili su više špekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloljetnu kćer. MUP je zbog ovih špekulacija pozvao građane na strpljenje, da se smire strasti, a da se mediji uzdrže od špeklacija i neproverenih informacija da ne bi bile pokrenute međuetničke tenzije.

Prema zvaničnim informacijama MUP-a, 25 do 30 osoba je pozvano na razgovor u policiju u vezi sa ovim ubistvima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak