Protest sudije iz Haaga zbog nepravednih presuda

Radiosarajevo.ba
Protest sudije iz Haaga zbog nepravednih presuda


Sudija Tribunala u Haagu, Danac Frederik Harhoff je u pismu koje je poslao na 56 adresa, oštro kritikovao taj sud povodom nekoliko presuda Srbima i Hrvatima.

Sudija Harhoff ocijenio je da su "duboko zabrinjavajuće" oslobađajuće presude u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, kao i srpskog generala Momčila Perišića i čelnika nekadašnje službe državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića, objavio je danski dnevnik BT.

Politički pritisak na sudije

"Najgora od svega je sumnja da su neke od mojih kolega bile izložene kratkoročnom političkom pritisku koji u potpunosti mijenja premise za moj rad u službi pravde i mudrosti", navodi sudija Harhoff u pismu koje je BT objavio u cjelini.

Posebno je problematično, po njegovom mišljenju, što iz tih presuda proizlazi da se ubuduće lica na najvišim vojnim i političkim položajima mogu osuditi za pojedinačne ratne zločine samo ako su lično učestvovala u njihovom planiranju ili izvršenju.

Danski sudija je optužio predsjednika Tribunala Theodora Merona da je vršio pritisak na druge sudije, izraživši sumnju da je Meron to činio pod uticajem "vojnog establišmenta" SAD i Izraela.

"Da nije neki američki ili izraelski zvaničnik upotrijebio svoj uticaj na američkog predsjednika suda (u Haagu) kako bi osigurao promjenu kursa (Tribunala)?", pita sudija Harhoff u pismu, uz procjenu da se to možda dogodilo "kada se haška sudska praksa previše približila licima na najvišim vojnim položajima".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak