Protest radnika u Crnoj Gori

Radiosarajevo.ba
Protest radnika u Crnoj Gori


Više stotina radnika radnika okupilo se danas ispred zgrade Skupštine Crne Gore u znak protesta zbog odluke Vlade da uveze tzv. krizni porez koji će uticati na smanjenje plata.

Dopisnik agencije Anadolija iz Podgorice javio je da su radnici protestovali dok su parlamentarci u Skupštini Crne Gore raspravljali o prijedlogu Vlade da se poveća porez.

Nakon formiranja Vlade Crne Gore, na čelu sa Milom Đukanovićem, uvedene su i određene mjere štednje koje podrazumijevaju i povećanje poreza sa devet na dvanaest posto. To znači da bi sve plate veće od 267 eura, prema ovom prijedlogu zakona, bile bi umanjene za 4,5 odsto.

Radnici su poručili da je umanjenje plata za njih neprihvatljivo. Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore saopštili su da je ovakav potez Vlade nedopustiv s obzirom na ekonomsko-socijalni položaj građana.

Predsjednik Vlade Đukanović razgovarao je sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata i predstavnicima Sindikata prosvjete tražeći odgađanje protesta, ali do dogovora nije došlo.

Današnji protest podržali su i Sindikat zdravstva, radnici bivše podgoričke firme „Radoje Dakić“, kao i Sindikati prosvjete, a prosvjetni radnici koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju protestu održali su protest upozorenja u ustanovama u kojima su zaposleni.

Mirni protest su podržali i poslanici Demokratskog fronta, Pozitivne Crne Gore i Socijalističke narodne partije, pri čemu su pozvali svoje članove da im se pridruže na protestu.

Iz vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije objavili su novi prijedlog koji bi podrazumijevao da se prosječne zarade do 479 eura ne oporezuju, dok bi se ostatak iznad toga oprezivao sa novih 15 posto. To bi značilo da bi novim mjerama štednje bilo obuhvaćeno 44.000 radnika, dok bi 124.000 radnika izbjeglo novo oporezivanje.

Opozicija je najavila da takav prijedlog Vlade neće podržati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak