Prosvjedovali jer ne žele romsku djecu u svojoj školi

Radiosarajevo.ba
Prosvjedovali jer ne žele romsku djecu u svojoj školi

U mjestu Gornji Hrašćan u međimurskoj općini Nedelišće u Hrvatskoj u ponedjeljak se oko podneva odvijala prava drama. U tamošnju područnu školu autobusima je na nastavu došlo oko 50-ero djece, no zbog prosvjeda stotinjak mještana nisu mogli ući u zgradu.

''Žele zaštititi svoju djecu'' od romske

Riječ je o mahom romskoj djeci, koja su zbog nedostatka prostora u matičnoj školi u Macincu, nastavu trebala pohađati u G. Hrašćanu, međutim tamošnji mještani to ne odobravaju. Tvrde kako nemaju ništa protiv Roma, ali da ''žele zaštititi svoju djecu'' jer romska djeca, tvrde oni bez bilo kakvog dodatnog podatka ili argumenta, u školu dolaze sa slabijim predznanjem i, kako su rekli, bez higijenskih navika.

Neuspješna intervencija policije

Zbog prosvjeda je na teren izašla i policija koja je pokušala smiriti roditelje iz Gornjeg Hrašćana koji su se našli s jedne strane ograde i roditelje romske djece koji su bili s druge strane ograde, prenosi Danas.net.hr.

Tamošnji župan pozvao je mještane da se smire govoreći im da im djeca neće nauditi, no oni i dalje ne odustaju od svojih zahtjeva. Predstavnik Roma zaprijetio je pak mještanima da sutra neće pustiti djecu Hrvate u školu u Macincu.

Sva djeca imaju jednako pravo na školovanje!

Kako doznaje Danas.net.hr od načelnika Općine Nedelišće, kojoj pripada i Gornji Hrašćan, u toku je sastanak koji bi trebao dovesti do rješavanja nastalih problema. Ovaj sastanak, sudeći prema događajima u ponedjeljak, trebao se održati mnogo ranije, te mještane podučiti da u Hrvatskoj sva djeca, bez obzira na nacionalnost, vjeroispovijest ili bilo šta drugo, imaju jednako pravo na školovanje. Pokušaj sprječavanja djece u ostvarenju njihovih prava kažnjivo je zakonom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak