Proslava 20 godina nezavisnosti

Radiosarajevo.ba
Proslava 20 godina nezavisnosti

Makedonija danas slavi 20 godina od proglašenja nezavisnosti, a u okviru proslave predviđeno je otvaranje dva muzeja u Skoplju i spomenika Aleksandru Makedonskom.
        
Makedonski premijer Đorđe Ivanov rekao je da u zemlji treba da se zaustavi podjela na lijeve i desne, i izdajnike i patriote, te da Makedonija treba da ostvari strateške ciljeve članstva u EU i NATO.

"Treba da se iskorene predstave da smo mali i obespravljeni, budući da smo istorijska i savremena realnost, sa sopstvenom državom", istakao je Ivanov i dodao da će formalno priključenje u evropsku i evroatlantsku porodicu biti početak kraja svih pokušaja negiranja makedonskog postojanja.

Makedonska opozicija najavila je da će bojkotovati centralnu proslavu, jer smatra da dovođenje u vezu spomenika iz projekta "Skoplje 2014" sa Danom nezavisnosti pokušaj reklamiranja vladajućih partija.

U Makedoniji je danas zbog proslave nezavisnosti neradni dan, a svečana proslava pod motom "20 godina državnosti - 20 godina nezavisna Makedonija - zajedno pod jednim suncem" počeće u 18.00 časova ispred zgrade Sobranja, gdje će predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski predati gardi Deklaraciju nezavisnosti iz 1991. godine.
        
Svečanim maršom kroz Trijumfalnu kapiju "Makedonija" i preko Kamenog mosta Deklaracija će biti odnesena do novog Muzeja nacionalne borbe. U zgradu će je unijeti Ivanov, a biće odata i pošta poginulim herojima.

Kroz Trijumfalnu kapiju prvo će proći 1 000 djece - kao simbol budućnosti države.

Glumci će pred Muzejom predstaviti scene iz prošlosti, a oko velikog broja novosagrađenih spomenika na Trgu Makedonija stajaće glumci u kostimima. Na 40-metarskoj sceni na trgu biće izveden muzičko-scenski spektakl "Makedonium", u kome će nastupiti više od 300 aktera.
        
Nakon obraćanja premijera Nikole Gruevskog, na trgu će biti puštena grandiozna fontana "Vojnik na konju", koji je spomenik Aleksandru Makedonskom.
        
Na referendumu održanom 8. septembra 1991. godine više od 95 odsto građana s pravom glasa odgovorilo je sa "da" na pitanje: "Da li ste za nezavisnu Makedoniju s pravom da uđe u budući savez suverenih država Jugoslavije". Prethodno, 25. januara 1991. godine, u Skoplju je usvojena Deklaracija o nezavisnosti, dok je prvi Ustav nove države odobren 17. novembra 1991. godine.

Makedonija je 8. aprila 1993. godine postala član UN, ali zbog protivljena Grčke primljena je pod imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a ne pod ustavnim imenom Republika Makedonija.

Makedonija je statut kandidata za članstvo u EU dobila 2005. godine, a još nije primljena u NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak