Propalo prikupljanje potpisa za REKOM

Radiosarajevo.ba
Propalo prikupljanje potpisa za REKOM

Koalicija za Regionalnu komisiju za pomirenje (REKOM) nije uspjela u predviđenom roku skupiti milion potpisa građana u zemljama bivše Jugoslavije. Umjesto planiranih milion, skupljeno je tek 500 hiljada potpisa, javila je večeras Federalna televizija.
 
Nataša Kandić, koja je jedna od glavnih osoba u ovom projektu, podnijela je ostavku na mjesto u koordinacijskom odboru, ali ipak ostaje u strukturama REKOM-a.
 
Uprkos velikoj podršci političara, od Borisa Tadića do Željka Komšića, kao i medijske promidžbe u svim zemljama, građani ipak nisu prepoznali (ili im nije dovoljno dobro prikazana) važnost regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratovima iz 90-tih.
 
Koalicija za REKOM okuplja više od 1500 organizacija civilnog društva, pojedinaca/ki iz svih država nastalih raspadom bivše SFRJ. Među njima su i udruženja roditelja i porodica nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica, organizacija za zaštitu ljudskih prava i sl.
 
Koalicija za REKOM predlagala je da vlade (ili države) osnuju REKOM, nezavisnu, međudržavnu Regionalnu komisiju za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriji bivše SFRJ u periodu od 1991.-2001.
 
Neke organizacije, u prvom redu udruženja žrtava, nisu od početka podržavali ideju REKOM-a, tvrdeći da mu je cilj relativizacija i izjednačavanje strana.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak