Proglašen krivim: 10 godina zatvora za Sanadera

Radiosarajevo.ba
Proglašen krivim: 10 godina zatvora za Sanadera

Bivši premijer Ivo Sanader proglašen je krivim u slučajevima Hypo i Ina-MOL: hrvatski ga je sud proglasio krivim za primanje mita (Ina-MOL) te za zloupotrebu položaja i pribavljanje protupravne imovinske koristi (Hypo).

Sanader je u slučaju 'Hypo' optužen za ratno profiterstvo, a u slučaju Ine da je uzeo proviziju za predaju upravljačkih prava Ine Molu; prvi skandal donio je štetu od 3,6 miliona kuna, a drugi deste miliona eura. Dvije optužnice, inače, bile su spojene

Sanaderu su za prvu tačku optužnice određene tri i po godine zatvora, a za drugu tačku sedam i po godina zatvora. Osuđen je na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora i mora u roku od 15 dana vratiti protupravno stečenu imovinsku korist od 3,6 miliona kuna.

Dioki Holding mora u državni proračun Hrvatske, pak, uplatiti pet miliona eura.

„Na temelju rezultata dokaznog postupka i ispitivanju svjedoka donesena je sudska odluka. Nije donesena na temelju ničega drugoga što se događalo izvan sudnice“, poručeno je tokom čitanja presude koja je, inače, prvostepena, odnosno nepravomoćna.

Suđenje je trajalo nešto više od godinu dana, svjedočilo je oko 70 osoba. Sanader je odbacio optužbe, svjedoke je nazvao lažovima i tokom cijelog procesa govorio je kako je politički progonjen - Jadranku Kosor je imenovao kao jednog od svojih 'progonitelja'.

Ovo je prva od nekoliko presuda koje ga očekuju, a Net.hr javlja da će Sanader već danas put Remetinca (zagrebački zatvor).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak