Proces protiv Šešelja: Završne riječi 5. marta

Radiosarajevo.ba
Proces protiv Šešelja: Završne riječi 5. marta

Iznošenje završnih riječi u postupku protiv Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, počeće u ponedjeljak 5. marta; Tužilaštvo bi svoju završnu riječ trebalo da iznosi do 7. marta, nakon čega će uslijediti iznošenje završne riječi optuženog, od 12. do 15. marta, saopćeno je u ponedjeljak iz Haškog tribunala (ICTY).   

Vojislavu Šešelju se pred Tribunalom sudi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti za koje se navodi da su počinjeni od 1991. do 1994. nad nesrpskim stanovništvom velikih dijelova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine (Srbija). 

Optužnica protiv Šešelja podignuta je 14. februara 2003, a u pritvor Međunarodnog suda je prebačen 24. februara iste godine. Suđenje je počelo četiri godine kasnije, 7. novembra.

Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 13. januara 2010, nakon što je pozvalo 72 svjedoka koji su lično svjedočili. Pretresno vijeće je pozvalo ukupno deset svjedoka. Šešelj nije iznosio dokaze odbrane. Obje strane su dostavile svoje završne pretresne podneske na povjerljivoj osnovi. 

Od svog osnivanja, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. Postupci protiv 126 lica su okončani. Trenutno su u toku postupci protiv 35 optuženih, navodi se u saopćenju ICTY-a, javila je novinska agencija Fena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak