Priznavanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije u EU

Radiosarajevo.ba
Priznavanje Kosova nije uslov za članstvo Srbije u EU

Predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i zamjenik predsjednika stranke Aleksandar Vučić razgovarali su u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fuele, koji je rekao da priznanje nezavisnosti Kosova nije formalni uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

"Evropska unija uopšte nije promenila stav u odnosu na potrebu da Srbija veoma brzo bude gurana da ispuni sve uslove koji bi je doveli do članstva u zajednici evropskih naroda", rekao je Nikolić, poslije susreta sa Fueleom.

On kaže da je od Fuelea dobio jasna uvjeravanja da ne postoji nikakav formalan zahtjev EU da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije, da to bude uslov za status kandidata ili eventualno članstvo.

Evropski komesar za proširenje je poslije sastanka izjavio da je dobro poznat stav Evropske komisije da priznavanje Kosova nije formalni uslov za proces Evropske integracije Srbije.

File je naglasio da su politički i ekonomski uslovi, takozvana EU mjerila iz Kopenhagena, i poštovanje uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja, ključni za kvalitativnu i objektivnu ocjenu zasluga Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

"Saradnja sa Haškim sudom i regionalna saradnja u koju su svi uključeni, ključni su elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, a kad je riječ o saradnji sa Haškim sudom Srbija je ostvarila značajne rezultate", istakao je Fuele u saopštenju izdatom poslije sastanka.

File navodi da je u regionalnoj saradnji dobrodošlo aktivno angažovanje Srbije, a od životnog značaja je da, sada obnovljeni, dijalog Beograd-Priština donese nove rezultate kojima će biti poboljšani životi ljudi, ojačani mir, bezbjednost i stabilnost u regionu.

"Ohrabrio sam Nikolića i njegovu stranku, kao i sve srpske političke aktere da dalje unapređuju evropske težnje Srbije, da djeluju konstruktivno i odgovorno u predstojećem razdoblju", istakao je File./

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak