Privedeni zbog grafita 'Ta teška strana reč genocid'

Radiosarajevo.ba
Privedeni zbog grafita 'Ta teška strana reč genocid'
Ispisivanje grafita (Foto: B92)

Beogradska policija je rano jutros oko 2 sata privela devet aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava, koji su u noći između 31. marta i 1. aprila na platou ispred Skupštine Srbije crvenim sprejom na trotoaru ispisali poruku "Ta teška strana reč genocid".

Oko 30 aktivistkinja i aktivista je poruku uputilo poslanicima Skupštine Srbije, povodom Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, koju su poslanici usvojili 30. marta 2010. godine.

Aktivisti su pušteni nakon pet sati zadržavanja u policijskoj stanici Stari Grad, a Gradska čistoća je oko 3.15 sati sa pločnika uklonila poruku.

U Deklaraciji koju je Skupština Srbije usvojila ne spominje se da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

„Iako samo donošenje Deklaracije predstavlja korak naprijed u odnosu na atmosferu u srpskom društvu od prije pet godina, izostavljanjem riječi genocid propuštena je prilika da taj korak bude hrabriji i odgovorniji. Poslanici Skupštine relativizovali su ovaj zločin i pokazali da su im kratkoročni politički ciljevi važniji od budućnosti Srbije i Zapadnog Balkana. Skupštinskom raspravom dominirali su govor mržnje i relativizacija zločina počinjenih u srpsko ime“, stoji u saopštenju Inicijative mladih.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative željeli su, kako kažu, na ovaj način da podsjete javnost da je pitanje suočavanja sa prošlošću jedno od ključnih u procesu tranzicije i izgradnje demokratskog društva.

"Ispisivanjem poruke na trotoaru ispred Skupštine Srbije, aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih za ljudska prava šalju jasnu poruku da postoje nove generacije koje saosjećaju sa žrtvama i zalažu se za bolju budućnost regiona“, rekla je po puštanju iz pritvora Maja Stojanović, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava.

Vezano:
Žene u crnom: Kontinuitet srpskog poricanja agresije na BiH
POLIS: Deklaracija o genocidu u kojoj se genocid ne pominje

Reakcije na Deklaraciju: Dva suprotna nezadovoljstva

DW: Izvinjenje zbog zločina u Srebrenici, a ne zbog genocida
Skupština Srbije: Žestoka rasprava o osudi zločina u Srebrenici



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak