Pritvor za petnaest izgrednika 'mariborskog ustanka'

Radiosarajevo.ba
Pritvor za petnaest izgrednika 'mariborskog ustanka'

Dvanaestorici izgrednika, od 28 uhapšenih u mariborskim protestima početkom sedmice, produžen je pritvor, a za trojicu određen kućni pritvor, dok su ostali pušteni na slobodu, javila je u petak slovenačka televizijska stanica POP TV.

Do nasilja je došlo u ponedjeljak i u noći na utorak, nakon protesta protiv gradonačelnika Franca Kanglera, koji su u međuvremenu rezultirali njegovom ostavkom.

Haos u Mariboru: Letjele baklje, suzavac, boce...

Ovim izgrednicima prijeti dvije do tri godine zatvora, a ukoliko budu osuđeni za napad na službene osobe, odnosno policiju, mogli bi dobiti i pet godina zatvora, izjavio je za POP-TV viši državni tužilac iz Maribora Drago Šketa.

On je dodao da je policija u preventivnim pregledima prije demonstracija otkrila i određenu količinu pirotehničkih sredstava i granitnih kocki za napade na službene osobe, ali ieksplozivna sredstva poput "cijevnih bombi".

Među pritvorenima je najviše mladih od 18 do 25 godina, većinom studenata, ali i četiri vojnika, javlja ovaj slovenački medij.

Vezano:
'Ovo nisu protesti nego opštenarodna pobuna'
Robert Botteri: Ulični neredi odgovaraju desničarima
Uživo iz Maribora: Kako je gradonačelnik odstupio
Kako su Mariborčani posudili Valtera

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak