Princeza Jelisaveta od Srbije traži povrat imovine

Radiosarajevo.ba
Princeza Jelisaveta od Srbije traži povrat imovine

Kći bivšeg jugoslovenskog kraljevskog namjesnika kneza Pavla, svrgnutog sa vlasti državnim udarom, zatražila je od države Srbije da se njenoj porodici vrati oduzeta imovina koja se trenutno koristi kao ambasada.
U decembru prošle godine, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je kneza Pavla i poništio presudu državne komisije iz septembra 1945. godine, kojom je proglašen zločincem

Princeza Jelisaveta Karađorđević, zajedno sa bratom, podnijela je zahtjev da joj se vrati vila u otmjenom dijelu Beograda u kojoj se trenutno nalazi Ambasada Crne Gore, piše BIRN.

“Naša imovina u Beogradu, sa vrtom i kućom od oko 6.486 kvadratnih metara, oduzeta nam je odmah posle rata. Imamo poverenje u novu vladu i nadamo se da će nam vratiti ono što je naše”, izjavila je princeza.

U sklopu obaveznog paketa zakona Evropske unije, Beograd je u septembru 2011. usvojio zakon o povraćaju imovine nacionalizovane u periodu od dolaska komunista na vlast 1945. do 1968. godine, ili isplati nadoknade u novčanoj protuvrijednosti.

Knez Pavle je potomak Karađorđa koji je postao prvi namjesnik Kraljevine Jugoslavije nakon ubistva njegovog rođaka kralja Aleksandra 1934. u Marseju, u Francuskoj.

Knez Pavle je bio poznat po svojoj strasti prema umjetnosti. Sakupio je, donirao i posvetio Jugoslaviji veliki broj umetničkih djela, uključujući brojna inostrana remek-djela. Slike Rubensa, Rembranta, Monea, Van Goga i drugih velikana koje je poklonio danas se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije, podsjeća BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak