Prijava protiv apotekarke koja ne izdaje kontraceptive

Radiosarajevo.ba
Prijava protiv apotekarke koja ne izdaje kontraceptive

Hrvatsko udruženje Domine podnijelo je pravobraniteljici za ravnopravnost spolova prijavu protiv apoteke "Dukić" iz Dugog Rata, čija je vlasnica odbila tridesetdevetogodišnjoj stanovnici ovog mjesta izdati kontracepcijsko sredstvo propisano ljekarskim receptom, piše Libela.

Kršenje reproduktivnih prava

Kako kažu Domine, riječ je o "kršenju seksualnih i reproduktivnih prava žena i muškaraca, odnosno uskraćivanju prava na kontracepciju i izravnoj diskriminaciji na temelju prava pristupu robi i uslugama“.

„Postupak vlasnice ljekarne "Dukić" predstavlja direktno kršenje seksualnih i reproduktivnih prava, budući da ista narušava pravo osobe da kontrolira i donosi odluke o vlastitom životu", stoji u dopisu Domina koje su uputile i "prijavu Vijeću Hrvatske ljekarničke komore, a na znanje i ministru zdravlja, jer smatramo da ne postoji zakonsko utemeljenje za prigovor savjesti."

Ana Dukić, vlasnica apoteke, odbila je izdati kontracepcijske pilule ženi koja je imala ljekarski recept za njih, a pri tome se pozvala na svoja vjerska uvjerenja. Kako piše Libela, u ovoj se apoteci ne mogu kupiti ni prezervativi.

Slučaj još uvijek nije prijavljen Hrvatskoj ljekarničkoj komori. Prema odredbama hrvatskog Kodeksa ljekarničke etike i deontologije "magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika" (članak 12. Stavka 3).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak