Prevrnuo se autobus sa studentima iz BiH, 36 ozlijeđenih

Radiosarajevo.ba
Prevrnuo se autobus sa studentima iz BiH, 36 ozlijeđenih

U saobraćajnoj nesreći autobusa iz BiH, koji je noćas izletio s autoceste između Popovače i Kutine, ozlijeđeno je 37 putnika, među kojima dvoje teže, izvijestio je Državni centar za zaštitu spašavanje (DUZS).

Radi se o studentima  Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci koji su se vraćali iz posjete Tehničkom fakultetu u Grazu. 

Nesreća se dogodila malo prije 1 sat na 100. km južnog traka A3. Hitna pomoć prevezla je 27 osoba u sisačku bolnicu, a 10 lakše ozlijeđenih u novogradišku bolnicu. Nakon pružene liječničke pomoći ozlijeđenima, dvije su osobe s težim ozljedama zadržane u sisačkoj bolnici.
 
Za ostale se putnike organizira prijevoz i povratak u BiH, navodi DUZS, javila je Fena.

Kako je za Index.hr kazala glasnogovornica PU sisačko-moslavačke, 38-godišnji državljanin BiH je upravljao autobusom bosanskohercegovačkih oznaka u kojem se nalazilo 55 putnika te je zbog ne kretanja sredinom prometne trake autobus prešao preko zaustavnog traka i završio u kanalu pokraj autoceste, gdje se prevrnuo na bočnu stranu. Kako bi izvukli putnike, vatrogasci su morali čak i rezati dijelove autobusa.

Od 55 putnika ih je 36 ozlijeđeno. 34 osobe su, uključujući i vozača, zadobile lakše ozljede, a dvije su teže ozlijeđene, ali se ne nalaze u životnoj opasnosti. Stradali su vozilima Hitne pomoći iz Kutine, Popovače, Novske i Siska prevezeni u sisačku i novogradišku bolnicu. Vozač autobusa će biti kazneno prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće.

''S četvoricom je bilo najviše posla dok smo ih oslobodili iz zgužvanog lima. Bilo je angažirano više vozila hitne pomoći koja su prevozila ozlijeđene u Sisačku bolnicu, a u pomoć izvlačenju stigla su vatrogasna pojačanja okolnih DVD, a došla je i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel'', kazao je za 24sata.hr Branko Tišljar, zapovjednik DVD Stružec.

Niko od ozlijeđenih putnika nije u životnoj opasnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak